Gupta: BiH ostala nekako izolirana u okruženju

Vijesti 26. jul 201812:10 > 12:18
N1

Prof. dr. Dijana Gupta, predsjednica Atlantskog vijeća Bosne i Hercegovine za Novi dan je govorila o evroatlantskim integracijama BiH.

Govoreći o mišljenju koje vlada u vezi pristupanja BiH NATO-u, Gupta kaže da generalno misli da građani jesu za to, kao i da je to službeno opredjeljenje bh. institucija.

“Ali stanje na terenu nije baš tako. Mi imamo oko 15 hiljada nevladinih organizacija u BiH, sasvim je čudno da civilno društvo nije uspjelo da promijeni situaciju koja jeste u Bosni i Hercegovini. Mislim da je NATO nama primarna zadaća u slijedećim izborima, da moramo da provedemo ovo što smo potpisali, a vi znate 2009. da smo potpisali zadnju tačku MAP-a i to devet godina stoji u mjestu. To je znak da nismo dobro radili”, istakla je

Tvrdi da je to političko pitanje, ali napominje da ostale države u regiji bolje napreduju i prema NATO-u i prema EU.

“Nekako smo mi baš u okruženju ostali zemlja izolirana”, naglasila je Gupta.

Podsjeća da nema još konsenzusa u Republici Srpskoj i smatra da mediji moraju preuzeti veću ulogu u RS-u da obavijeste stanovništvo o konkrentim benefitima ulaskom u NATO.

“Svakako mir i očuvanje mira na ovim prostorima, gdje smo krhko čuvali mir, ali svakako svaka država danas koja je jača od Bosne i Hercegovine ne može više da osigura svoj mir. Prema tome, moramo da pribjegnemo kolektivnim sigurnostima, a NATO nam je najbolje rješenje”, podvukla je.

Više u video gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.