"Način na koji se odnosi prema novinarima sve brutalniji"

Vijesti 28. jul 201809:33 > 09:35
N1

Istraživanje BH novinara iz 2013. godine pokazalo je da jedna od pet osoba u BiH vjeruje da je nasilje nad novinarima opravdano. Posljednji je slučaj napada na fotoreportera portala Klix.ba i snimatelja Al Jazeere Balkans.

O napadima na novinare, slobodi novinara i govora, njihovoj zaštiti za Novi dan govorila je Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Savjeta za štampu BiH.

“Svi smo u šoku, naravno. To je tako nešto brutalno i strašno. Kako je moguće da se to danas, u ovoj godini, događa u sred Sarajeva? Način na koji se inače odnosi prema novinarima na terenu postaje sve brutalniji. Ovako nešto drastično niko nije očekivao. Da nije kolega Mirsad sa Al Jazeere priskočio, ko zna da li bi se izborio. Vidiš da to nije baš slučajno, na svakim protestima demobilisanih boraca se nešto slično dogodi. Imali smo napad na naše kolege sa protala Bljesak, na novinarama Javnog servisa prije par mjeseci. Nekome nije jednostavno nije u interesu da se o tome izvješćuje javnost”, kazala je Zurovac za N1.

Kako je kazala, ovo nije bio samo incident.

“Po kasnijim izjavama ljudi, žene i muškarca, koliko uživaju i likuju u tome što su učinili. Koriste grozan, primitivan jezik, psovke upućene novinarima. Poziv Klixu je smišljen da zastraši novinare i da im da do znanja da nisu dobrodošli nigdje. Takva vrsta zastrašivanja ne ide na čast BiH. Vijest o ovim napadima otišla je diljem svijeta”, poručila je Zurovac.

Navela je da su pravodusne i policijske snage sada na ispitu.

“Ovo što se desilo moglo je tragično završiti, a šta bismo onda? Sada i, nakon ovog događaja na Bijači, u Tuzli, sada poslije ovoga definitivno su i policija i tužilaštvo na velikom ispitu. Novinar je na radnom zadatku, kao da napadnete ljekara koji operira, kao da napadnete policajca koji održava red i mir. Ako se propusti, onda ne znamo kako da obavljamo naš posao sljedeći put. Novinari će sve češće biti izloženi napadima, fizičkim i verbalnim”, kazala je Zurovac.

Navela je da je teška situacija što se tiče medija i da su ekonomski pristici na novinare su jako veliki.

“Mora se promisliti na koji način djelovati. Vlasnici medija i glavni i odgovorni urednici imaju veliku ulogu, da štite svoje novinare. Bojim se da tu nemamo jedinstvo, gdje novinari ostaju kao kolateralna šteta”, poručila je Zurovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.