Parlamentarne "lekcije" iz geografije i sporta

Vijesti 29. jul 201818:38 > 19:02
N1

Kraj jula obično označava pauzu u radu pojedinih institucija državne vlasti. Zakonodavna - tačnije poslanici i delagati dva doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zasjedanje ne planiraju do septembra. Važni zakonski prijedlozi, izmjene, dopune i inicijative sačekaće kraj ljeta.

Varljivo ljeto, iluzorne rasprave – kratak je sažetak nekoliko posljednih sjednica najviše zakonodavne institucije u državi. Od početka godine na sjednicama nije manjkalo – politikanstva, optrukcija, svađa, uvreda, pauza i prekida. Ipak, poslanici i delegati znali su se međusobno i nasmijavati nesvakidašnjim inicijativama. Umjesto važnih zakonskih rješenja, uz citat naziva pjesme rok grupe Hladno pivo – Nije sve tako sivo – jedan je prijedlog obilježio posljednju ovosezonsku sjednicu Doma naroda.

“Ne znam koliko je ko upratio – naši prvi susjedi, a i BiH su ovih dana ostvarili ogromne sportske uspjehe. Reprezentacija BiH osvojila je drugo mjesto u sjedećoj odbojci na svjetskom prvenstvu, reprezentacija Republike Hrvatske u nogometu je osvojila drugo mjesto na svjetskom prvenstvu i Novak Đoković iz Republike Srbije je uspio osvojiti Wimbledon. Znači moj prijedlog je da kao 6. točku dnevnog reda uvrstimo zaključak o upućivanju čestitke na sportskim uspjesima zaslužnim pojedincima i timovima u zemlji i susjedstvu. Hvala”, zaključio je Mario Karamatić, delegat u Domu naroda PS BiH (HSS).

“Ja ne mislim da se u ovo treba upuštati jer zašto onda ne bi čestitali svima uključujući i Francusku koja je osvajač prvenstva pa sutra će biti vjerovatno neko od ovih odbojkaša, vaterpolitsta itd. I da završim Klub srpskog naroda je jedinstven i ne može podržati nijednu od ovih predloženih inicijativa da se uvrsti u dnevni red”, poručio je Sredoje Nović, delegat u Domu naroda PS BiH (SNSD).

“I kada kažem susjedstvu – bez obzira na nekadašnji Memorandum Srpske akademije znanosti i znanosti, pojedine ambicije iz prošlosti kada su pisani grafiti “Srbija do Tokija” itd., moram uvaženog kolegu Novića upozoriti da Francuska ne graniči sa Bosnom i Hercegovinom, ne graniči sa Republikom Srpskom i ne graniči sa Republikom Srbijom. Ja ne znam kuda ste mislili napraviti koridor ili bilo šta, kako ste to zamislili, ali u ovom trenutku nemamo potrebe čestitati ni Francuskoj ni Brazilu jer jednostavno nije susjedna zemlja”, dodao je Karamatić.

“Nije uobičajeno da državni organ institucija čestita nekom sportskom savezu, ali bilo bi primjereno da Bosna i Hercegovina – Dom naroda – čestita Ruskoj Federaciji i predsjedniku Rusiji Vladimiru Putinu na uspješnoj organizaciji svjetskog prvenstva”, zaključio je Ognjen Tadić, delegat u Domu naroda PS BiH (DNS).

U mom prijedlogu se ne radi samo o Rusima nego se radi i o Englezima i o Wimbledonu, radi se o puno toga, a ponovo naglašavam susjednim zemljama barem u mom prijedlogu, tako da ne znam odakle iščupaste stvarno Rusku Federaciju jer Rusija ne graniči sa Bosnom i Hercegovinom, ne graniči sa Republikom Srpskom, ne graniči sa Srbijom, znači, to su neki zemljopisni aspekti koji bi vama mogli biti interesantni”, ocijenio je Karamatić.

Ova rasprava uskratila je dragocjeno vrijeme za razmatranje važnih zakonskih prijedloga. Ni to nije uslijedilo – zbog odsustva predlagača izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH ili odsustva predlagača prijedloga zakona o SIPA ili odsustva nadležnih za raspravu o Izvještaju Evropske komisije o Bosni i Hercegovini. Njihove kolege u Predstavničkom domu – u poslaničke klupe će 4. septembra. Mjesecima unazad prekidano je nekoliko sjednica – od opravdanih do nerazjašnjenih razloga.

“Ovim završavam, odnosno prekidam sjednicu do nastavka prije iduće redovne sednice”, kazao je 30. maj Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH.

“Nemamo odluku da nastavimo sjednicu, sjednica se prekida do 5. jula. Završavam sjednicu”, kazao je 20. juna Bosić, da bi 5. jula poručio: “Prekidamo sjednicu, nastavak je 25., izvinjavam se 26. je nastavak, znate već kalendar”.

Procjene su da jedna sjednica Doma naroda državnog parlamenta poreske obveznike košta i do 300 hiljada maraka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.