Astrofizičar se vratio u BiH, nada se da će tu i ostati

Vijesti 30. jul 201817:50 > 20:03
N1

U moru vijesti o odlascima mladih obrazovanih ljudi iz BIH, bilježimo i pozitivne priče u suprotnom smjeru. Nemanja Rakić, jedini je astrofizičar u BiH, studirao je u Italiji, Njemačkoj, Austriji, a u Banjaluku se vratio i planira da ostane.

Fiziku svemira, hemijski sastav zvijezda, tajne galaksija, učio je Nemanja na pet evropskih univerziteta.

“Univerzitet u Insbruku, Getingenu, Rimu, Padovi i Beogradu. Trenutno završavam doktorske studije na matematičkom fakultetu u Beogradu, pa se nadam da ću biti i prvi doktor astrofizike u BiH koji radi nauku. I koji se vratio u Banjaluku.”

N1: I namjerava ostati?

“Nadam se da ću ostati, da budem iskren nije lako baviti se naukom kod nas”, kaže Nemanja.

Uz posao koji voli, i radi na PMF-u u Banjaluci, ostati je lakše. Savjetuje mladima da fizika nije nesavladiva, te da je upišu. U prvom upisnom roku u Banjaluci na ovaj studij upisana su tri studenta, uprkos činjenici da na birou nema nezaposlenih fizičara.

“Potražnja je velika, što u osnovnim i srednjim školama, što u institucijama, medicinska fizika, u institutima za javno zdravlje, a fizičari nalaze svoje mjesto i u bankama i u IT sektoru”, kaže ovaj astrofizičar.

U junu ove godine na birou je bilo 12.516 nezaposlenih visookobrazovanih. Od njih su 74 magista, te 14 doktora nauka.

U Robokidsu, centru za edukaciju smatraju da je za radno mjesto potrebno i neformalno obrazovanje. Vještine, ali i sertifikate potrebne za posao, ovdje mogu dobiti svi, od 7 do 77 godina.

“Meni je neformalno obrazovanje zaista puno pomoglo u kariijeri, sve vrijeme otkada radim radim posao koji nisam mogla naučiti u školi i na fakultetu itd.. Sada je aktuelna kampanja za yt akademiju. Web programiranje za mlade, IT kurs za bake i deke, kursevi 3 D printinga, do it yourself, beauty photography”, kaže Marija Šobot Babić, koordinatorica Robokidsa

I pored pozitivnih primjera, podaci su neumoljivi. Po odlivu mozgova BiH je među vodećima u svijetu. Prema posljednjem izještaju Svjetskog ekonomskog foruma, koji je sublimirao 4 paramatra: politiku, ekonomiju, obrazovanje i zdravstvo BIH je rangirana na 83 mjesto od 144 zemlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.