Sahranjeni mladići koji su poginuli sakupljajući ugalj

Vijesti 24. feb 201516:12 > 16:16
N1

Na poligonu u Dubravama kod Živinica danas je klanjana dženaza Reufu Alibašiću (28) i Adelu Šehiću (27), dok su se nekoliko kilometara dalje, u Vukovijama na području kalesijske općine, brojni rođaci, prijatelji i komšije oprostili od Edina Herića (18).

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Njih trojica, zajedno sa Alemom Dedićem (22), kojem će se dženaza naknadno klanjati, poginuli su skupljajući ugalj na Površinskom kopu rudnika Dubrave.

Usljed zemljotresa koji je u subotu navečer pogodio područje Tuzlanskog kantona nešto iza 23.00 sata došlo je pucanja etaže na površinskom kopu Dubrave gdje su stradali Alem Dedić, Arif Alibašić, Adel Šehić i Edin Herić u obrušavanju zemlje. Oni su nelegalno kopali ugalj i tako zarađivali za život.

Na Površinskom kopu Dubrave, zajedno sa četvoricom zatrpanih mladića, bio je i Mersed Dedić koji je nakon ukazane pomoći na lični zahtjev napustio Univerzitetsko-klinički centar Tuzla.

Stotine ljudi prisustvovalo je posljednjem oproštaju od tragično stradalih momaka. Kazali su kako su to bili momci koji su svima mogli služiti kao primjer.

“Bio je vrijedan momak i borio se da zaradi svoj dinar, da ne uzima od roditelja. Svi su ga voljeli, a on je posebno poštovao i pomagao starije komšije”, ispričao je Mirsad Herić, Edinov otac.

Dedićeva dženaza obavit će se nakon što stignu članovi porodice koji se trenutno nalaze u inozemstvu.

Ova tragedija potresla je mještane, od kojih se mnogi bave istim poslom koji su radili nastradali momci. Ilegalno sakupljanje uglja na Površinskom kopu Dubrave dugogodišnja je praksa, ali i jedini način preživljavanja za mnoge lokalne stanovnike.