Freelanceri ogorčeni, otvorena brojna pitanja

Vijesti 31. jul 201817:22 > 17:25
N1

Ne stišavaju se reakcije nakon što je Poreska uprava FBiH pozvala sve koji zarađuju novac u inostranstvu da plate porez od 2015. godine naovamo. Freelanceri imaju brojna pitanja - kada će imati prava kao i ostali građani u radnom odnosu i zašto pojam "freelancinga" nije dovoljno definiran u zakonu.

Ajla iz Zenice studira engleski jezik u Sarajevu. Za život zarađuje radeći za inostrano tržište kao online učiteljica jezika i model. Zašto je Porezna uprava tek nekavno obavijestila freelancere poput nje da porez plate od 2015. naovamo nije jedino pitanje koje ima.

“Mi nemamo zdravstveno, mi nemamo staž. Nemamo nikakve uslove, a od nas se traži da plaćamo 10% + 4% zdravstvenog, a mi to nemamo pravo da to koristimo. Naše pitanje je kada ćemo mi napokon imati utvrđen status u BiH, jer u zadnjih nekoliko godina nama govore da ovo nije pravi posao, a očigledno je da možemo, dok oni nas oporezuju”, kazala je Ajla Mutapčić, freelance model i online učiteljica.

No, freelance kao takav nije prepoznat u zakonu. Tretira se kao ugovor o djelu, pojašnjava stručnjak za radno pravo, Dženita Osmanović.

“Ja se slažem da ugovori o djelu i normativi Zakona o radu ne daju svu onu mogućnost koju bi freelanceri trebali imati u svrhu zaštite svojih prava. Ali, sad za sad je takva zakonska regulativa. Suština poreskih zakonskih regulativa, koji su dosta striktni i obimni, je da oporezuju bilo koji dohodak građana. Moje je mišljenje da je bilo dobro da Porezna uprava usmjeri svoje aktivnosti u informisanju građana i, ako je prepoznala takvu pojavu kao neku novu pojavu u društvu, informiše ih o tome šta su oni bili dužni da urade”, pojasnila je Dženita Osmanović, stručnjak za radno pravo iz Advokatskog društva Ademović, Nožica i partneri.

Freelanceri smatraju da su oštećeni. Prema zakonu bi im se trebali priznati rashodi u visini od 20% od ostvarenog prihoda. Dakle, na 1.000 zarađenih maraka, plate porez kao da su zaradili 800. Ipak, u obrascu koji su trebali popuniti – ni riječi o ovoj olakšici.

“Tu je malo došlo do problema zbog donošenja novog pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koji je objavljen 20.04.2018. godine i u tom pravilniku je nespretno, ako tako mogu reći, rečeno da se na ukupne naknade plaća porez od 10% što nije…Mi smo obavili konsultacije sa Ministarstvom finansija i mislim da će se ta dilema ovih dana riješiti”, ocijenio je Šerif Isović, v.d. direktora Porezne uprave FBiH.

A jedna od dilema freelancera bila je i da li je Porezna uprava smjela prikupljati podatke od banaka o osobama koje su novac primale iz inostranstva:

“Agenciji se niko nije obraćao putem prigovora za protivzakonitu obradu ličnih podataka od strane Poreske uprave. Poreska uprava ima pravo tražiti za lice koje je prepoznala ili lice koje se samo prijavilo kao poreski obveznik, da prikupi podatke da bi mogli utvrditi materijalu istinu koja je za njih bitna, za njihov posao”, rekao je Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Freelanceri najavljuju osnivanje udruženja i združenu potragu za odgovorima na brojne nejasnoće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.