Rošić za N1: Bihać je obavijen tugom i velom enigme

Vijesti 03. aug 201818:57 > 19:18
N1

Tri uposlenika JP Elektroprivreda BiH koji obavljaju poslove održavanja u Hidroelektrani "Una Kostela“ kod Bihaća, jučer su smrtno stradala u nesreći koja se dogodila prilikom čišćenja drenažnog sistema Hidroelektrane. Premijer USK, Husein Rošić danas je obišao porodice stradalih ali ne i mjesto događaja.

Bihać je obavijen tugom kazao je Rošić kojem nije bio danas omogućen pristup mjestu nesreće.

“Danas sam pokušao da posjetim Hidroelektranu Una Kostela međutim bio mi je onemogućen pristup. Vjerovatno iz nekih sigurnosnih razloga ili istražnih koje su u tijeku. Bihać je obavijen velom enigme šta se to desilo. Radi se o ljudima koji su profesionalci u svom poslu i dugo godina rade u pomenutoj instituciji i ostvarivali su izvanredne rezultate. Radi se i o porodičnim ljudima koji su ostavili traga za sobom. Kada je u pitanju njihov rad i privatni i društveno odgovorni”, kazao je Rošić.

Premijer USK se nada da će obdukcija i istražne radnje pokazati šta se to desilo.

“Posjetio sam kasnije i Kantonalnu bolnicu ‘Dr. Irfan Ljubijankić’ u Bihaću gdje sam razgovarao sa gospodinom Piralićem, šefom te smjene koji je vidno uznemiren. On je na sreću van životne opasnosti i još nije svjestan šta se to desilo. Nadam se da će obdukcija i istražne radnje pokazati šta se to zaista desilo, da znaju i građani”, kazao je premijer USK za N1.

Posjetio je medicinske radnike koji su u svojstvu Hitne pomoći brzo reagovali ali su povrijeđeni, udisali plinove iz pogona u Kostelima. Oni su takođe van životne opasnosti.

Rošić je danas posjetio i dvije porodice stradalih radnika.

“Bili smo i kod dvije porodice a u toku sutrašnjeg dana posjetiti ćemo i terću porodicu kako bi pokazali da želimo biti na usluzi za bilo kakvu pomoć u ovim jako teškim trenucima”, naglasio je on.

Premijer Rošić je danas želio i da sazna od odgovornih ko će sada i kako pomoći porodicama, kako sistem nastupa u ovakvim slučajevima ali kako je kazao za N1 iz sektora sigurnosti u EP u Kostelima mu je javljeno da ne može doći.

“Htio da pitam vodeće ljude u Kostelima ko će sada i kako pomoći porodicama. Htio sam ih i pitati kad je zadnji put bila provjera tehničkih uvjeta, šta će poduzeti kada je u pitanju pomoć porodicama nastradalih. Ako ne bude adekvatne reakcije da i ja kao premijer u tom dijelu pomognem što mi je i dužnost kao građanina kantona i grada Bihaća. Nisam imao pristup tome, samo mi je javljeno iz sektora sigurnosti u EP u Kostelama da ne mogu dole prići tako da nisam dobio nikakve informacije. Vjerujem da će oni sve učiniti da se pomogne porodicama u teškim trenucima. Nakon završene obdukcije i istrage svakako bi trebali znati više o ovome događaju koji se desio”, istakao je Rošić.

Koliko se često kontrolišu postrojenja te kada je poslljednji put izvršena kontrola za Premijera USK je još uvijek nepoznanica.

“Ne znam! To je i najžalosnija činjenica što nemam informaciju kada je poslljednji put izvršena kontrola. Činjenica je i da je bilo plinova u zraku kada su ljudi došli dole na teren i to govori da je došlo do havarije. Usljed nedovoljne tehničke ispravnosti je došlo do popuštanja otrovnih plinova. Prema zakonu to se sigurno radi u 60 do 90 dana u toku jedne godine a možda i češće. Istražitelji su danas bili i u Kantonalnoj bolnici”, istakao je Rošić.

Ni jedan od radnika nije bio adekvatno obučen niti je imao bilo kakvu opremu koja bi spriječila da dođe do ove nesreće koja se desila potcrtao je Rošić za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.