Ćulum: Ne možemo spriječiti migrante da se kreću prema USK

Vijesti 07. aug 201817:31 > 17:56
N1

Darko Ćulum, direktor MUP-a Republike Srpske, za N1 je komentarisao tvrdnju Huseina Rošića, premijera USK, da se iz ovog bh. entiteta migranti i izbjeglice transportuju na područje USK. On je objasnio da ne mogu zadržati migrante i izbjeglice na bilo koji način i da je njihova želja da se kreću prema bosanskoj Krajini.

“Ne možemo mi bilo koga zadržati. Ne znam na koji način da ga zadržimo. Oni izražavaju želju da idu tamo. Oni u svom kretanju tačno znaju kuda se kreću i šta ih čeka, zahvaljujući svojim mobilnim telefonima. Znaju koje im je krajnje odredište“, rekao je Ćulum.

Upitan šta će entitetska policija činiti s migrantima i izbjeglicama koji su zatražili azil u BiH, Ćulum je odgovorio:

“Oni za sada ne žele ostati u Republici Srpskoj. Kao što sam već rekao, žele ići prema Evropskoj uniji odnosno Hrvatskoj. Uglavnom su skoncentrisani na području USK. Oni koji izraze želju i dobiju potvrdu da se kreću u BiH, oni moraju u roku od mjesec dana da predaju zahtjev za azil u Sarajevu za ostanak u BiH”, rekao je Ćulum.

Ukazao je na to da je manje od 10 posto migranata i izbjeglica podnijelo zahtjev za azil i izrazilo želju da ostanu u BiH.

Prema njegovim riječima, registrovano je 10.000 migranata i izbjeglica u BiH i da postoje oni koji uopšte nisu registrovani. Dodao je sljedeće:

“Više od 90 posto njih nema nikakve identifikacione dokumente. Pa je tako pitanje da li oni predstavljaju tačne podatke, kao što je podatak o imenu i prezimenu i zemlji iz koje dolaze. Imamo migrante koji dolaze iz 22 zemlje”, kazao je Ćulum.

Ćulum je potvrdio da se dešavalo da se jedna osoba po dva ili tri puta privodila u Službi za strance BiH, te da postoji krijumčarenje migrantima i izbjeglicama. Zbog toga su podnešene krivične prijave protiv osoba koje su se bavile krijumačarenjem, rekao je Ćulum za N1.

Cijeli intervju Ćuluma za N1 pogledajte u video prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.