Zgode i nezgode na putu preko Svitave

Vijesti 08. aug 201816:38 > 19:30
N1

Radovi na izgradnji i modernizaciji ceste Stolac - Neum u punom su jeku, no bh. građani tim putem do mora, ukoliko se rokovi ispoštuju, neće moći još iduće četiri godine. Dotad putuju preko Hrvatske ili preko Svitave - lošeg puta koji bi većina rado izbjegla.

Bh. građanima koji nemaju pasoš, a išli bi na more u Neum, ili jednostavno žele izbjeći gužve na graničnom prelazu, jedina alternativa jeste put preko Svitave. Ova cesta puna rupa i nepreglednih krivina putovanje ka moru čini izuzetno teškim, ali i opasnim.

Ova dionica duga je oko 50 kilometara, a na nekim mjestima široka je tek 3 metra, zbog čega se automobili otežano mimoilaze.

Cesta je izgrađena 70-ih godina prošlog stoljeća. Vrlo često se mogu vidjeti znaci upozorenja koji se odnose na opasnost od odrona, uzak put, krivine i sl. No, kojim će putem stići do mora, za razliku od trgovaca i privrednika koji ne mogu birati, bh. građani i turisti to mogu.

“Put je uzak i s više krivina, ovih godina je malo bolji rekao bih, inače idem stalno ovim putem radi gužve na granicama, a i djeca nemaju pasoš”, kaže Nedžib Sarač, Ilijaš.

“Krenuli smo za Neum i put je katastrofa , nisam se nadao ovom, prvi put idem ovuda, mada su mi rekli da je loš put, nigdje ne možemo ni stati, curica je morala do toaleta, ali dobro opet se radujemo moru”, ističe Jasmin Jusufbašić, Bugojno.

Na ovaj put posebno se žale građani Neuma koji svakodnevno putuju. Da bi naprimjer stigli do bolnice, Neumljani moraju proći graničnu kontrolu, no zbog gužvi, pacijenti koji se voze kolima hitne pomoći ponekad su primorani satima čekati u koloni. Tako su građani u krajnjoj nuždi primorani ići preko Svitave.

“Neum jednostavno nema izlaz, preko brda je loš put, gužve su i to je neizdrživo za neke pacijente, to ne bi mogli ni preživjeti. Nezgodno je tu kad se sretnu dva velika autobusa. Ne mogu se mimoići, manji i veći i mogu, to je žalosno stvarno. Mi svi govorimo naše more, naše more, a niko ne vodi brigu o tome”, naglasio je Frano Menalo, vozač iz Neuma.

“Čini mi se koliko mi je poznato, da je nepoznat status te ceste, ne zna se vlasnik i tako to prolazi, niko je ne održava, ali puno bi značilo da se to popravi, pa svake godine da se nešto uloži puno bi značilo”, naglasio je Andrija Krešić, predsjednik Turističke zajednice HNK.

Načelnik općine Neum, nada se da će vlasti prepoznati značaj ove ceste i da će se u skoroj budućnosti ona i obnoviti. No, od velike važnosti ističe cestu Stolac-Neum čija je izgradnja u toku.

“Tunel Žaba dosta će olakšati promet, zatim dio od Stoca, a nas također interesira put od Dračeva prema Neumu. Nadležnost je Županije, pa se nadamo da ćemo i to završiti”, istakao je Živko Matuško, načelnik Općine Neum.

Iz Ministarstva prometa i veza HNK-a objasnili su nam da je javni poziv za saniranje ceste objavljen, za šta je izdvojeno 300.000 KM.

“Zbog Zakona o javnim nabavama i svih procedura koje je potrebno provoditi, ali i vrlo često slučaja da se natječaji moraju ponavljati naše ministarstvo u prošloj godini nije uspjelo završiti planirane aktivnosti, stoga je u ovoj godini pokrenut niz aktivnosti, raspisan je natječaj za saniranje spomenute prometnice, za to je osigurano 300.000 KM u proračunu i vjerujemo da će izvođači uskoro biti uvedeni u posao”, kazao je Pero Pavlović, portparol Vlade HNK.

Povezanost jedine bh. općine na moru sa ostatkom države uveliko bi trebala olakšati izgradnja nove magistralne ceste Neum – Stolac.

Planirani period implementacije cijelog projekta je četiri godine, tako da je očekivani završetak radova 2022. godine. Međutim, kako se taj saobraćajni pravac počeo graditi prije više od 30 godina, mnogi su mišljenja kako je opet riječ o predizbornoj priči, kao i da će i radovi biti kratkotrajni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.