Za Medinu poletio prvi avion s hodočasnicima

Vijesti 09. avg 201814:46 > 14:50
Izvor: N1

Sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, danas je, nakon otklonjenih tehničkih problema za Medinu u 13.55 sati poletio avion Turkish Airlinesa sa hodočasnicima iz Bosne i Hercegovine, a već je spreman i drugi avion.

“Mebrur hadž” svim budućim hadžijama poželjeli su ambasador Karlajevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Hani bin AbdullahMominah i direktor Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH muderris Nezim ef. Halilović.

“Svako putovanje ima svojih poteškoća, iskušenja, a posebna su iskušenja hodočasnicima, stoga se trebaju ‘naoružati’ saburom (strpljenjem). Svim muslimanima svijeta, hodočasnicima iz Bosne i Hercegovine želim da im kabul bude hadž. Neka se na mubarek mjestima, Mekki i Medini posvete molitvama, namazu i da vode računa o propisima hadža”, kazao je ambasador Mominah u izjavi za Fenu.

Preporučio je da se svi hodočasnici pridržavaju uputa vojske, policije, redara, svojih vodiča i neka ne ulaze u diskusije, i neka izbjegavaju situacije koje izazivaju konflikt.

Bolje im je, kazao je on, da se zorno posvete ibadetu, više nego dunjalučkim, ovosvjetskim stvarima koje ih udaljuju od cilja, a „cilj hadžije je da mu Gospodar svijeta oprosti grijehe i učvrsti iman“.

Također je i muderris Halilović, nakon poteškoća i problema sa prijevozom, hadžijama i hadžinicama poželio mebrur hadž, bez grijeha obavljen hadž.

“Želim da nam se sve hadžije živi i zdravi, potpuno čisti od grijeha, vrate u domovinu i da njihovi potomci budu oni koji će izvršavati obavezu hadža”,  kazao je Halilović.

Također će i sutra biti realizirani letovi a obavijest o terminima će biti naknadno potvrđena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.