Pettigrew još čeka odgovor Inzka

Vijesti 19. aug 201817:09 > 17:09
OHR

Tokom ratnih dejstava na području Prijedora stradalo je više od 3.100 osoba bošnjačke nacionalnosti, a od toga je bilo 102 djece. Aktivisti i članovi akademske zajednice pokretali su više incijativa za izgradnju spomenika žrtvama, međutim one su ostale samo mrtvo slovo na papiru.

Nedavnu inicijativu za izgradnju spomenika žrtvama u Prijedoru pokrenuo je bivši logoraš Mirsad Čaušević koji je tokom rata ostao bez dva brata i brojnih članova porodice. Kako kaže za N1, to je životni cilj za brojne Prijedorčane.

“Mi smo poslali e-mail gradonačelniku Đakoviću da se sastanemo kao predstavnici odbora za izgradnju spomenika. Međutim nikakav odgovor nismo dobili, kao što smo i očekivali. Vlasti lokalne ili na državnom nivou oni se ne bave ovim slučajem. Jedna veoma žalosna činjenica je da se oni uopšte ne interesuju za ovakve projekte i po mom mišljenju trebalo bi napraviti neku specijalnu komisiju koja bi se bavila izgradnjom spomenika ne samo u Prijedoru nego i u svim gradovima gdje se desio zločin”, smatra Čaušević.

Profesor David Pettigrew nedavno je zbog svega uputio i pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku. On od Inzka očekuje podršku izgradnji spomenika u Prijedoru.

“Osjetio sam, također, da bi on bio osjetljiv na potrebu za memorijalom, posebno za preživjele koji još nisu pronašli ostatke svojih najbližih. U nedostaku tih ljudskih ostataka memorijal u Prijedoru bi bio jedina alternativa. Osjetio sam i da je sada pravo vrijeme i da bi on mogao podržati podizanje spomenika. Ne vjerujem da bi visoki predstavnik trebao korisiti bonske ovlasti, slično onome što se desilo 2007. po pitanju dijela memorijalnog centra u Potočarima, nego samo da bi trebao napraviti referencu na Aneks 7 Dejtonskog sporazuma koji podrazumijeva osiguranje društvenih uslova za povratak”, ističe Pettigrew.

U Uredu visokog predstavnika još uvijek nisu spremili odgovor na pismo profesora Pettigrewa, ali imaju stav o izgradnji spomenika.

“Porodice žrtava imaju pravo da se prisjećaju svojih najmilijih. To je iznimno važan preduslov za jačanje odnosa i izgradnju povjerenja unutar zajednice. Visoki predstavnik će u narednom periodu odgovoriti na pismo”, poručuje Mario Brkić, portparol OHR-a.

I pored brojnih poziva i poruka prijedorski gradonačelnik Milenko Đaković nije odgovorio na upite u vezi sa ovom inicijativom. Kako smo uspjeli doznati od pojedinih gradskih odbornika ova ideja još uvijek nije zvanično stigla u gradski parlament niti je zvanično razmatrana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.