Ima li novca u BiH za spas bh. sporta

Vijesti 25. aug 201815:27 > 15:40
N1

Sport u Bosni i Hercegovini je pao na najniže grane i sve to zbog teške finansijske situacije.

Rukometni savez ne može ni biti registrovan, a bez toga nema rješavanja dugova koji iznose više od 3 miliona maraka. EHF prijeti teškim kaznama, a sudbina Saveza je u rukama Skupštine koja zasjeda u sutra.

Slično je i u Košarkaškom savezu. Za državne reprezentacije u BiH pomoć države skoro uvijek nedostaje.

Bivši selektor rukometne reprezentacije i delegat u Skupštini Vojislav Rađa u izjavi za N1 kaže kako je optimističan da se može izbjeći najgore i to uz poštivanje ranijih dogovora.

“Pismo EHF prema Rukometnom savezu odnosno prema ova dva saveza koji su osnivači rukometnog saveza Bosne i Hercegovine nije ni moglo da bude drugačije nego onako kako je došlo. Smatram da EHF apsolutno ima pogrešne informacije šta se dešava u rukometu u Bosni i Hercegovini. Samom Skupštinom i donošenjem odluka koje su već ranije usaglašene mnoge stvari će biti jasnije pa će i sa EHF-om komunikacija biti kvalitetnija”, poručio je Rađa.

Prema Skupštini saveza gleda i Olimpijski komitet koji je već pisao krovnoj evropskoj federaciji.

“Pred nama je dan D, 20. septembar. Skupština Rukometnog saveza BiH će se održati 26.08. 2018. i ako ona verificira legitimne predstavnike Rukometnog saveza BiH, onda mislim da postoji rješenje za ove probleme”, ocijenio je Marijan Kvesić, potpredsjednik Olimpijskog komiteta BIH.

U problemima nisu samo bh. rukomateši. Košarka se godinama bori s finansijama. Posljednji slučaj koji zaokuplja pažnju javnosti je učešće Muse i Nurkića na narednim kvalifikacionim utakmicama. Glavna prepreka mogla biti najjača košarkaška liga na svijetu i njena pravila.

“Znate da oni igraju NBA. NBA pravila su da oni ne mogu nastupiti za reprezentaciju dok se ne uplati osiguranje. Osiguranje je zavisi od veličine ugovora. Mi sad znamo da ugovor Jusufa Nurkića iznosi 48 miliona dolara i zamislite koliko je to osiguranje. Postoji dobra volja, svi žele, imat ćemo jedan spektakl u Skenderiji, biće kompletna reprezentacija i imat ćemo punu dvoranu. Mi da ne dozvolimo da se obrukamo da kažem da ne dođu ta dva glavna koja imaju volju i želju i dolaze odmah na pripreme i žele da pomognu ovoj mladosti. Ali, stvarno Savez nema finansijskih sredstava”, izjavio je Sejo Bukva, potpredsjednik KS BiH.

Učešće na takmičenjima košarkaške reprezentacije već odavno osiguravaju uz novčanu pomoć pojedinaca i rijetkih u nadležnim institucijama.

“Mi ćemo obezbijediti, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, da ta dva igrača dođu i da ih vidimo na terenu. Znate, to su stvari zbog kojih se moramo uozbiljiti, ne vjerujem… Ne mogu da shvatim da je nekom u interesu da naša dva najveća košarkaša, ne igraju utakmice. Zbog čega? Zbog finansijskih sredstava! To je sramotno!”, poručio je Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta KS.

Koliko će iznositi osiguranje za NBA igrače još uvijek se ne zna, ali kako smo uspjeli doznati organi KS BiH će se najvjerovatnije obratiti i FIBA sa upitom za pojašnjenje cijele situacije oko osiguranja i položaja Saveza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.