Obilježena 11. godišnjica pogibije Borisa Trajkovskog

Vijesti 26. feb 201513:02 > 13:03
Anadolija

Ispred Spomen-obilježja na Matića brdu, na Rotimlji kod Mostara, u prisustvu porodice Borisa Trajkovskog i brojnih makedonskih i lokalnih zvaničnika danas je obilježena 11. godišnjica pogibije tragično stradalog makedonskog predsjednika.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Na Spomen-obilježje vijence su položili predstavnici Vlade i predsjednika Republike Makedonije, načelnici Glavnog štaba vojske Makedonije i Oružanih snaga BiH, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH, Grada Mostara, EUFOR-a i Udruženja Makedonaca u BiH.

Porodica pokojnog Trajkovskog je sa suzama u očima milovala spomenik. Nisu bili spremni davati izjave za medije.

Avion makedonske vlade, u kojem su se nalazili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlje.

Dušan Mino iz Udruženja Makedonaca u BiH kazao je da je generacija pokojnog Trajkovskog i da je bio i njegov gost.

“Ovdje dolazim svake godine. Znao sam ga kao dijete. Kasnije smo se udaljili, ali nas je povezala ova tragedija”, kazao je Mino.

Govoreći o istrazi koja je vođena u vezi sa padom aviona pojašnjava da političari pričaju jedno, ali ostali znaju šta se dogodilo tog dana.

Mještanin Ibro Ćenan prisustvovao je današnjem obilježavanju, a prisjetio se i dana prije 11 godina kada je avion pao nedaleko od njegove kuće.

“Znamo da je bilo loše vrijeme. Čulo se da je nešto puklo, ali tada nismo mogli da znamo šta. Međutim, kasnije je bilo verzija da je pao ondje, udario tamo, dole, gore… SFOR je prošao nakon par sati da traži avion”, kazao je Ćenan.

Podsjetimo, Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila ”proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na Mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u Matića brdo”.

No, advokat porodica nekih stradalih tvrdio je da je na Trajkovskog izvršen atentat, a da su ostali članovi delegacije i posade kolateralna šteta.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nikoga nije optužilo za avionsku nesreću kod Mostara. Nakon 11 godina, predstavljen je i završni izvještaj međunarodne komisije koja je vodila istragu u vezi sa nesrećom, a u kojem je navedeno da su glavni uzrok avionske nesreće pilotske greške.