Odlazak velikog prijatelja BiH

Vijesti 26. aug 201808:29 > 08:39
N1

Republikanski senator američke savezne države Arizone John McCain umro je u subotu u 81. godini. Prošle godine boravio je u Bosni i Hercegovini kao predsjedavajući Odbora za Oružane snage američkog Senata.

McCain je tada kazao u Sarajevu da Sjedinjene Američke Države očekuju aktivaciju MAP-a kako bi BiH postala punopravna članica NATO-a, naglašavajući da nema kratica za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu. Naglasio je da SAD snažno podržava članstvo BiH u Evropskoj uniji i poručio da svi moraju ostati dosljedni očuvanju duha i teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma, ponavljajući jasnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

McCain se zahvalio pripadnicima Oružanih snaga BiH koji služe u Afganistanu, pojašnjavajući da se očekuje u narednom periodu još više zahtjeva za angažman NATO-a u dijelovima svijeta koji se smatraju opasnim. Kako je naveo, većina u Kongresu SAD-a čvrsto stoji iza BiH i njenih građana.

Prije ove posjete, McCain je posjetio BiH i 2010. godine kada je, sa senatorom Josephom Liebermanom, predvodio delegaciju Kongresa SAD-a u posjeti našpj zemlji.

Tokom svoje političke karijere, često je govorio i pisao o genocidu u Srebrenici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.