Nesnosan smrad u sarajevskom naselju: "Ne smiješ ni izaći"

Vijesti 26. aug 201815:46 > 15:54
N1

Posljednjih dana društvene mreže bile su prepune fotografije smeća, a među njima i ostataka kurbanskog mesa, a svo to smeće i otpad bili su razbacani po trotoaru, uz pretrpane kontejnere.

Osim što predstavlja ruglo, ovolika gomila smeća opasnost je i po zdravlje mještana koji žive u blizini.

No najveća opasnost prijeti onima koji žive uz deponije smeća. Stanovnici sarajevskog naelja Buća Potok, kažu da već godinama žive uz nesnosan smrad, uz to i kažu da i obolijevaju, dok nadležni odgovornost prebcuju jedni na druge.

Gradska deponija e nalazi u sarajevkom naselju Buća potok. Teško je riječima opisati kakav se nesnosan smrad “osjeti” na ovom mjestu. A u nju kamoni konstantno pristižu, no iza zidina snimati nije dozvoljeno.

Amela Fehratović, majka je dvoje djece, te stanovnica ovog sarajevskog naselja. Kaže, posljednjih dana situacija je nepodnošljiva, a osobito u večernjim satima.

“Ne smiješ ni izaći. Mi ne možemo da izađemo normalno. Uredu preko dana , ali kada dođe noć, kada padne kiša, katastrofa, još gore, poslije kiše, nesnosno je da se ovdje živi.”

Sličnu priču pričaju nam i ostali stanovnici Buća Potoka. Navode da su se u nekoliko navrata obraćali nadležnima, međutim bez uspjeha. Zbog slične situacije 2016. su blokirali prometnice koje vode do deponije, a ukoliko se nešto ne promijeni, najavljuju nove blokade.

“Ima djece koje su oboljela zbog smrada, od ovog svega. Trebao bi načelnik ili neko da izađe ovdje, da vidi situaciju, da se nešto riješava. 11. septembra mi ćemo obustaviti saobraćaj, ne može više da se živi! Smrad je toliki da niko ne smije ni da izađe, niti miješ otvoriti prozor niti vrata”, poručio je Šehović.

A kako smrad šteti mještanima, tako i smeta i onima koji ih dođu posjetiti. Husnija Šebo iz Srbije ljetne mjesece odlučio je provesti kod svoje kći koja živi upravo u Buća potoku. Kaže nam – ovo je sramota!

“Tu sam ja mjesec dana skoro, ne možeš ni spavati, ne smiješ otvoriti ni vrata ni prozor, to jednostavno ‘uđe’.. Ne može se ni disati! Ja sam govorio svima da se organizuju i da preduzmu nešto, inače nema opstanka.”

A iz kantonalnog komunalnog poduzeća “Rad” navode da su još od prosvjeda 2016. imali određene razgovore s nadležnim kantonalnim instituacijama te da su mjesec dana nakon toga dobili uporabnu dozvolu za odlaganje otpada na sanitaran načiin.

“Ono što je sada sporno jeste postrojenje za procijedne vode, s kojim KJKP Rad ne vrši nikakve aktivnosti, kada je u pitanju i monitoring i postavljanje tehnologije i sama količina otpada koja se nađe u tim procijednim vodama. Te aktivnosti provodi Fond za izgradnju Kantona Sarajevo”, poručio je Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

I dok se odgovornost prebacuje s jedne na drugu stranu, mještani naselja Buća Potok su odlučni, poručuju – uskoro izlazimo na provjede te blokiramo prometnice. Do tada će i dalje morati živjeti s neugodnim mirisima koji stižu s obližnje deponije smeća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.