Ko je bio John McCain, zagovarač napretka u BiH

Vijesti 26. aug 201818:59 > 19:00
REUTERS/Brian Snyder

Američki senator John McCain bio je republikanski senator u SAD-u i jedan od zagovarača napretka u BiH. U aprilu prošle godine kao predsjedavajući Odbora za Oružane snage američkog Senata boravio je u BiH i založio se za aktivaciju MAP-a.

U povodu njegove smrti izraze saučešća uputili su predsjedavajući predsjedništva i Vijeća ministara BiH, Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić.

Sin i unuk admirala, John McCain rođen je u američkoj pomorskoj bazi u Panami. I sam je odabrao vojnu karijeru. Bio je jedan od najpoznatijih američkih ratnih zarobljenika.

“Ne postoji ništa plemenitije nego da služite onome što je veće od vaših ličnih interesa”, poručio je.

On je imao odlučnost pilota borbenog aviona, a do samog kraja predstavljao je neustrašivi i otvoreni glas borbe za demokratske vrijednosti. Bio je nepokolebljiv u kritikama na račun predsjednika SAD Donalda Trumpa.

“Nadam se da se možemo osloniti na poniznost, potrebu za saradnjom. Moramo više vjerovati jedni drugima jer samo tako možemo bolje služiti narodu koji nas je izabrao.”

Arizonu je predstavljao u Senatu duže od tri decenije. Dva puta je bio u utrci za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, međutim nije uspio. Bio je cijenjen u obje stranke zbog promicanja pristojnosti i kompromisa.

“Vodili smo političke bitke, podjednako, kao privilegiju, nešto plemenito, priliku da služimo kao nositelji tih visokih ideala kod kuće i da ih širimo svijetom”, napisao je na Twitteru Barack Obama.

McCain je bio “jastreb vanjske politke”, s tradicionalnim republikanskim stavovima po pitanju ključnih svjetskih dešavanja. Povodom njegove smrti oglasili su se brojni svjetski lideri.

“Senator McCain je tokom svoje posjete Australiji ostavio snažan utisak. Bio je izuzetan čovjek koji je predstavljao sve ono što volimo i cijenimo kod naših prijatelja u Americi. Osjećamo se kao da smo izgubili člana porodice”, poručio je premijer Australije Scott Morrison.

McCain je iza sebe imao 60 godina odanog služenja Sjedinjenim Američkim državama. Očekuje se da će na pogrebu o preminulom senatoru govoriti bivši predsjednici Barack Obama i George W. Bush kao i bivši potpredsjednik Joe Biden.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.