Poruka koju je John McCain ostavio tokom boravka u BiH

Vijesti 27. aug 201818:33 > 19:31
N1

Smrt senatora Johna McCaina označila je i kraj jedne faze u vanjskoj politici Sjedinjenih Država. McCain je decenijama bio fokusiran na dešavanja u kriznim područjima, što je uključivalo i Bosnu i Hercegovinu.

Bivši ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini, a sada profesor na George Mason Univerzitetu u Washingtonu Richard Kauzlarich ekskluzivno za N1 kaže da se politka prema BiH u budućnosti neće značajnije mijenjati. I da će velike sile poput Velike Britanije, Njemačke i SAD-a znati kako da se suprostave negativnim uticajima.

Preminuli senator McCain je jasno u aprilu prošle godine kazao šta mu je bila želja za Bosnu i Hercegovinu. Tada je upozorio i na veliku opasnost za BiH koja se krila u djelovanju jedne velike sile.

“Zašto sam došao ovdje? Iz nekoliko razloga. Jedan razlog je što je ovo važan dio svijeta. Drugi je da sam bio zabrinut zbog nekih izvještaja, informacija koje sam, dobijao u vezi sa određenim situacijama ovdje uključujući ruski uticaj i miješanje. Stojimo iza Bosne i Hercegovine, podržavamo je i želimo da se proces njenog napretka nastavi”, poručio je tada McCain.

Kauzlarich poručuje kako je Maureen Cormack odlazi iz BiH nakon urađenog izvanrednog posla, a da nakon nje dolazi veoma iskusan i visoko pozicioniran ambasador.

“Ovo je nastavak tradicije da u Sarajevo šaljemo naše najbolje diplomate. To je dokaz našeg kontinuiranog angažmana u Bosni i Hercegovini. Dodik se može nadati da će doći do promjene politike prema BiH, ali ja to ne vidim. Ovdje se dešava da iskusan ambasador mijenja iskusnog ambasadora i to sigurno nije signal promjene odnosa”, poručio je bivši ambasador SAD-a u BiH.

Profesor međunarodnih odnosa Jasmin Hasić smatra da od eventualnog dolaska Nelsona u BiH može biti samo korist po našu zemlju.

“Ono što je dobro, a što proizilazi i njegovog potencijalnog dolaska, je da je dugo radio u State Departmentu tako da ima i direktne veze sa državnim sekretarom Pompeom i drugim ljudima koji tamo rade, tako da će možda tu konekciju sa Washingtonom održavati stabilnijom”, izjavio je profesor međunarodnihn odnosa.

Kauzlarich smatra da Bosna i Hercegovina fokus treba staviti na budućnost koja se krije u Evropskoj uniji i NATO-u te da se nipošto ne treba uključivati u rasprave o ponovnom mijenjanju granica na Balkanu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.