Brojne osude fizičkog napada na Kovačevića

Vijesti 27. aug 201819:08 > 19:25
Facebook

Nakon sinoćnjeg napada na Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije, u Banjaluci, uslijedile su brojne reakcije pojedinaca, organizacija, političkih stranaka i institucija osuđujući ovaj napad. U toku dana su reagovali novinari, Delegacija EU, OHR, Institucija ombudsmana BiH i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

Iz Delegacije EU su poručili da novinarima mora biti omogućeno da poptuno sigurno rade svoj posao, te su dodali sljedeće:

“Napadi na medije, kao u najnovijem slučaju na novinara Vladimira Kovačevića, predstavljaju kršenja novinarskih prava, jer je njihova sigurnost preduvjet za slobodu govora i slobodu medija”.

Također su podsjetili da su medijske slobode “važan prioritet za EU”.

OHR je pozvao institucije Republike Srpske da provedu epristrasnu, brzu i temeljitu istragu o ovom nasilnom činu kako bi počinitelji bili izvedeni pred lice pravde te da o toku istrage i rezultatima blagovremeno informiraju javnost.

Nije izostala reakcija Institucije ombudsmana BiH. Ombudsmani Nives Jukić, LJubinko Mitrović i Jasminka Džumhur smatraju da sve učestaliji incidenti ove vrste ukazuju na, kako kažu, alarmantnu situaciju u pogledu uslova za rad novinara što bitno ugrožava slobodu medija i pravo građana na objektivno informisanje. Nagaslili su značaj novinara za demokratizaciju društva:

“Novinari kroz svoj rad doprinose većem stepenu demokratičnosti u društvu, ostvarenju vladavine prava i pravne države, zaštiti i promociji ljudskih prava, a društvo u kojem su novinari na bilo kakav način spriječeni da to čine, suočeno je ne samo sa ograničenjem stepena slobode izražavanja, nego i ograničavanjem svih drugih ljudskih prava i sloboda, istaknuto je u saopštenju”, istaknuto je u saopštenju ombudsmana.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, poručio je sljedeće:

“Živimo u srcu Evrope u vremenu kada se slobodna riječ mora garantovati svima, a posebno novinarima koji se ne smiju pretvoriti u mete na strelištu na koje može nasrtati bilo ko bez ikakve odgovornosti. Hitan odgovor MUP-a i pravosuđa Republike Srpske je neophodan jer će samo brzo otkrivanje počinilaca i pozadine ovog slučaja zaustaviti uznemirenost javnosti i spriječiti dalje narušavanje međunarodnog imidža i Republike Srpske i BiH”, kazao je Crnadak.

Nešto ranije su, između ostalog, napad na Kovačevića osudili brojni novinari, Ambasada SAD-a u BiH, OSCE, Helsinški odbor, organizacija Safe Journalists i Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava u Vijeću Evrope.

U Banjaluci su održani spontani protesti novinara u blizini Palate predsjednika Republike Srpske, a za sutra su najavljeni protesti novinara u Sarajevu, Mostaru i Zenici.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, posjetio je Kovačevića u bolnici i odbacio je mogućnost da iza napada stoji neko iz struktura vlasti.

Podsjećamo, Vladimir Kovačević, novinar BN televizije, sinoć je fizički napadnut u Banjaluci i pri tom je zadobio teže povrede. Prema riječima Kovačevića, napadnut je od strane dvojice muškaraca koji su mu povrede nanijeli šipkama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.