Međureligijski dijalog mladih: Prijateljstva u različitosti

Vijesti 28. aug 201817:36 > 20:04
N1

Radoznalost za religiju, istoriju, kulturu i tradiciju svih stanovnika Bosne i Hercegovine dovela je 36 učesnika na Kozaru. Na radionicama Međureligijskog vijeća, teolozi judaizma, pravoslavne, katoličke i islamske vjeroispovijesti držali su predavanja mladima iz cijele Bosne i Hercegovine.

Znatiželja je spojila mlade ljude od Trebinja do Bihaća i dovela ih u Nacionalni park Kozara. Tu su sticali nova znanja o vjeri i običajima svojih vršanjaka druge vjeroispovijesti, ali sklopili prijateljstva za koja vjeruju da su doživotna.

Elmedina Hrnić iz Zenice je istakla da je nastojala upoznati što više osoba različitih religijskih identiteta.

“Odvojila sam se od svoje ekipe sa kojom sam došla iz Zenice i trudila sam se da upoznam što više osoba, da upoznam njihove religije i njihova viđenja naše religije”, ispričala je Hrnić.

Aleksa Trkulja iz Banjaluke je naglasio značaj znanja koje je stekao na radionicama.

“Ovdje sam od nedjelje i naučio sam dosta toga. Nije mi ovo prvo iskustvo jer ranije smo obilazili i džamiju i katedralu. Sve to mi je prelijepo”, rekao je Trkulja.

Danas pravoslavna crkva obilježava Veliku Gospoinu. Zainteresoovanim polaznicima radionice bez obzira na vjeru je bio organizovan prevoz za posjetu crkve u Prijedoru. Davo Dedić iz Bužima je bio među onima koji su željeli posjetiti prijedorsku crkvu.

“Bio sam jedan od dobrovoljaca da jutros idem na crkvu u liturgiju. Bila mi je čast jer su nas veoma lijepo primili. Sveštenik je u svom predavanju jedan dio odvojio za nas i pohvalio nas, što je nama bilo nešto veliko”, kazao je Dedić.

Većina polaznika posjećivali su džamije, pravoslavne i katoličke crkve. Međutim, rijetki su bili u sinagogi. Te je i interes bio najveći za judaizam i život jevreja u Bosni i Hercegovini.

Igor Kožemjakin, hazan sarajevske sinagoge, je ukazao da je svjestan nedovoljnog poznavanja javnosti o životu jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini

“Bilo mi je drago da sam mogao nešto više da kažem o jevrejima jer sam uvidio kroz svoj dugogodišnji rad da u našoj zemlji jako malo ljudi išta zna o judaizmu i jevrejima. A do Drugog svjetskog rata svi su u svojim lokalnim zajednicama imali jevreje za svoje sugrađane”, podsjetio je Kožemjakin.

Bez želje da jedni druge mijenjaju, ovdje su sa namjerom da se bolje upoznaju, prezentuju svoje vrijednosti i saznaju šta je sveto onom drugom, trećem ili četvrtom.

Hrvoje Vranješ iz Međureligijskog vijeća BiH je kao cilj radionica naveo stvaranje prijateljstava između mladih koji pripadaju različitim konfesijama.

“Oni se tako lako druže, tako se lako sprijateljuju, na jednim potpuno ljudskim postavkama koje se tiču sprijateljavanja i naravno njihovih specifičnosti, jer svi oni dolaze iz svojih vjerskih zajednica”, rekao je Vranješ.

Svaka od ovih religija propovijeda mir, ljubav i plemenitost. Cilj ovih radionica je probuditi upravo te vrijednosti u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.