Izetbegović se susreo sa kralјem Jordana Abdulahom II

Vijesti 29. aug 201812:26 > 12:29
Predsjedništvao BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović susreo se sa Nјegovim Kralјevskim Visočanstvom kralјem Jordana Abdulahom II. Tokom razgovora u kralјevskoj palati Al Husseinieh naglašene su prijatelјske i historijske veze dviju država i dva naroda.

Predsjedavajući Izetbegović zahvalio je kralјu Abdulahu II za jordansku pomoć u obnovi Bosne i Hercegovine. Posebno je naglasio ulogu kralјevske porodice u proglašenju Starog mosta simbolom mira, kao i podršku uspostavlјanju Međunarodnog koledža u Mostaru.

Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Izetbegović je istaknuo ulogu Bosne i Hercegovine u međunarodnoj koaliciji za borbu protiv terorizma i odao priznanje Kralјevini Jordan za doprinos u borbi protiv nasrtaja na civilizacijske vrijednosti.

Predsjedništvo BiH

Dodao je da društva poput bosanskohercegovačkog i jordanskog, koja imaju bogato historijsko naslijeđe, mogu odigrati značajnu ulogu u promociji međureligijskog dijaloga, kulturne razmjene i zaustavlјanju širenje nasilnog ekstremizma.

Predsjedništvo BiH

Razmijenjena su mišlјenja o situaciji u Bosni i Hercegovini i Jordanu, s posebnim osvrtom na regionalne odnose u našem i regiji Bliskog Istoka. Istaknuti su dobri bilaterni odnosi dviju zemalјa, te konstatovano da postoji prostor za značajno povećanje ekonomske razmjene.

Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Izetbegović pozvao je kralјa Abdulaha II da posjeti Bosnu i Hercegovinu, što je on sa zadovolјstvom prihvatio.

U delegaciji Predsjedništva BiH bili su Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz RS dr. Mladena Ivanića i Igor Planinić, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.