Zvizdić: Izgledna izgradnja saobraćajnice Sarajevo-Goražde

Vijesti 30. aug 201811:24 > 11:27
N1

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, je po okončanju sastanka sa Suleimanom Jasirom Al-Herbishom, generalnim direktorom OPEC-a, nagovijestio mogućnost da OPEC finansira izgradnju brze ceste Sarajevo-Goražde. Već krajem septembra ove godine će se znati da li će ova finansijska organizacija finansirati izgradnju ove saobraćajnice.

Zvizdić je podsjetio na značaj OPEC-a za BiH, kao i na značaj odluke da OPEC finansira s 48 miliona eura izgradnju poddionice Nemila-Donja Gračanica na Koridoru 5-C.

Ukazao je na to da će u septembru Upravni odbor OPEC-a razmotriti mogućnost izgradnje brze ceste Sarajevo-Goražde, te je dodao:

“Ova saobraćajnica bi značajno skratila relaciju od Sarajeva do Goražda. Vrijeme vožnje bi trajalo 45 minuta. To bi u mnogome doprinijelo Goraždu”.

Istakao je da je tema razgovora sa Al-Herbishom bio i energetski sektor.

“Predložit ćemo projekte energetske efikasnosti. Sredstva uložena u energetsku efikanost, prije svega javnih objekata, bi se na više načina isplatila”, kazao je Zvizdić i naglasio da je razgovarano i o ubrzanom zapošljavanju kroz projekte pokretanja malih i srednjih preduzeća, a koje bi finansirao OPEC.

Projekti zapošljavanja bi se odnosili prvenstveno na startupove čije su djelatnosti IT i digitalna infrastruktura.

Objasnio je da su brza saobraćajnica Sarajevo Goražde i brza saobraćajnica Sarajevo-Beograd dva različita projekta.

Zvizdić tvrdi da je Vijeće ministara BiH učinilo sve nephodno da most Bratoljub bude pušten u promet poručivši:

“Nikada nijedna faza projekta nije ovisila od institucija BiH. Uvijek smo mi čekali druge”.

Suleiman Jasir Al-Herbish je podsjetio da OPEC postoji 42 godine i da joj je cilj unarpiejditi ekonomski i socijalni sistem u cijelom sviejtu. Kao prioritet u radu ove organizacije istakao je BiH, a da je to tako, kao primjer je naveo upravo odluku o finansiranju poddionice koridora 5-C Nemila.Donja Gračanica.

Također je pozvao studente BiH za master program da apliciraju za grantove-nepovratna sredstva OPEC-a koji se odnose na finansiranje studija na prestižnim fakultetima u svijetu. Stipendije se odnose na studije u čijem je središtu održivi razvoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.