Škrijelj: Žalim što Ismet Gavrankapetanović više ne radi

Vijesti 31. aug 201815:25 > 15:31
N1

U Sarajevu nije održana vanredna sjednica Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu zakazana za danas. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta, je kao razlog neodržavanja sjednice naveo nedostatak kvoruma. Nije želio komentarisati krivičnu prijavu koju je protiv njega podnio Ismet Gavrankapetanović, ljekar i donedavno profesor na Medicinskom fakultetu.

Prema navodu advokatske kancelarije koja zastupa Gavrankapetanovića, prva tačka dnevnog reda vanredne sjednice Upravnog odbora Univerziteta je trebala biti “rasprava o zahtjevu prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića od 26. 7. 2018. godine za nadležno i odgovorno postupanje Upravnog odbora povodom odlučivanja o prigovoru na Rješenje o prestanku radnog odnosa”.

U saopštenju advokatske kancelarije se tvrdi da je Semra Čavaljuga, dekanesa Medicinskog fakulteta, donijela “rješenje kojim prestaje Ugovor o radu redovnom profesoru” Gavrankapetanoviću “jer je prestao njegov ugovor o radu na Kliničkom centru kao nastavnoj bazi Fakulteta, ne navodeći nijedan zakonski osnov za prestanak Ugovora o radu. Učinila je to iako svjesna da je Stučna služba za pravne poslove Medicinskog fakulteta dala pravno mišljenje dekanesi da je dužna omogućiti redovnom profesoru radni osno na Fakultetu”.

Istovremeno, na Medicinskom fakultetu je radno angažovano osoblje koje nije zaposleno na UKCS-u kao nastavnoj bazi, nego u Opštoj bolnici i domovima zdravlja u KS, saopšteno je iz advokatske kancelarije koja zastupa Gavrankapetanovića.

Nadalje, iz kancelarije su istakli da su članovi Upravnog odbora Univerziteta odbili prigovor Gavrankapetanovića na navedeno rješenje dekanese Čavaljuge čime su svjesno povrijedili zakon i svoje službene dužnosti. Na taj način je Gavrankapetanoviću uskraćeno pravo na rad na Medicinskom fakultetu, ukazano je.

Navodi se i to da je Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta, bio svjestan prethodno navedenog i da je “zloupotrijebio svoj položaj i nesavjesno postupio”. Zbog istaknutih okolnosti, advokatska kancelarija koja zastupa Gavrankapetanovića je podnijela krivične prijave protiv Čavaljuge, Škrijelja, Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu i NN osoba koje su “iskorištavanjem uticajnog položaja u FBiH posredovala da gore prijavljeni učine službenu radnju koju ne bi smjeli učiniti, odnosno da ne učine službenu radnju koju su morali učiniti”.

Međutim, vanredna sjednica Upravnog odbora Univerziteta zakazana za danas nije održana zbog nedostatka kvoruma, objasnio je Škrijelj.

“Nažalost sjednica Upravnog odbora UNSA nije održana zbog nedostatka kvoruma. Od 11 članova, bila su prisutna samo četiri člana”, rekao je i dodao da su samo tri člana pravdala odsustvo.

Ipak, prema njegovim riječima, prema Poslovniku, sjednica bi trebla biti održana sljedeći petak, a nakon čega bi trebala biti održana i redovna sjednica ovog organa.

Potom se osvrnuo na krivičnu prijavu koju je Gavrankapetanović podnio protiv njega i ostalih, rekavši da je nije vidio i da je ne želi komentarisati.

“Nisam vidio krivičnu prijavu. Ne mogu je komentirati i ne želim je komentirati. Vidio sam da se spominje moje ime i tužan sam zbog toga. Nijednim svojim potpisom ili aktom nisam doveo u pitanje status kolege Gavrankapetanovića. Izražavam svoje žaljenje što ne radi na Medicinskom fakultetu. Nije do mene kao rektora. To je stvar naučno-nastavnog vijeća i tijela, organa Medicinskog fakulteta. Da li su oni povrijedili pravo kolege Gavrankapetanovića, pokazat će sudski spor koji je pokrenut. Radi se o tome da je kolega Ismet Gavrankapetanović imao potpisan Ugovor o radu dvojni radni odnos – veći dio radnog odnosa na UKCS-u, a mali dio radnog angažmana na Medicinskom fakultetu”, objasnio je Škrijelj i dodao:

“Pošto je dao otkaz na Kliničkom centru, on se distancirao od rada u toj instituciji. Kada je u pitanju nejgov radni angažman na Medicinskom fakultetu – na osnovu dokumentacije do koje sam došao, kolega Gavrankapetanović je radio. Do tih dokumenata sam došao preko medija. Prema tim dokumentima, on je imao Ugovor o radu na određeno vrijeme u Medicinskom fakultetu na pet godina. Potpisan je sa dekanom, mislim Bakirom Medićem, što je bio protuzakonit Ugovor o radu jer redovni profesor sklapa Ugovor na neodređeno vrijeme. Taj Ugovor nije potpisao rektor, sadašnja dekanesa, već neki dekan davno i Ismet Gavrankapetanović”.

Kako je kazao, njegova obaveza je obezbijediti zakonit rad Univerziteta i da če on u ovom slučaju reagovati kao rektor onda kada ga na to obaveže nadležna institucija – sud, organ ili neko treći.

Izrazio je žaljenje što Gavrankapetanović više ne radi na ovoj visokoškolskoj instituciji i istakao da ga smatra “kvalitetnim profesorom, ali to meni ne daje za pravo da mijenjam odluke drugog pravnog lica koje se zove Medicinski fakultet”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.