Sarajevsko naselje se budi i liježe uz nesnosan smrad

Vijesti 02. sep 201818:11 > 19:11
N1

Između dvije i tri stotine građana okupilo se u blizini gradske deponije Smiljevići, u sarajevskom naselju Buća Potok. Zbog nesnosnog smrada koji se širi, nadležnima poručuju da što prije riješe problem koji ugrožava njihovo zdravlje i svakodnevni život. Ovo nije prvi put da normalan život traže na protestima.

Problem građana naselja Buća Potok nemoguće je ilustrovati samo slikom.

Nesnosan smrad sa kojim žive 24 sata i to sedmicama, mjesecima i godinama pretvorio je njihovu svakodnevnicu u pakao. Deponija nije uzrok samo neugodnog mirisa, već i zdravstvenih problema, pribojavaju se.

“Svi smo zabrinuti za zdravlje svoje djece. Zabrinuti smo i za sve što je posijano na ovim livadama. Ako dijete jede tu hranu, a biljke se hrane ovim, to je katastrofa, naravno da ću biti zabrinuta”, poručuje Erdina Svraka.

“Imamo dva osnovna zahtjeva – to je hitna sanacija postojećeg stanja na deponiji i da se ide ka tome da se deponija zatvori. Ona ne može biti ‘sanitarna’, jer ona to nije. Tu ne radi proces za otplinjavanje. Imamo ekološku bombu, ne radi proces procjednih voda, te se procjedni otpad ulijeva u Lepenički potok i samim tim uništavamo ekološki sistem rijeke Bosne”, dodaje Adisa Vejo.

Suštinu problema objasnila je sanitarka inžinjerka koja živi u neposrednoj blizini deponije.

“Nema sistema koji će pročišćavati prodjecnu vodu i uništen je sistem metanizacije. Dakle, nemate odvod plinova koji mogu uzrokovati eksplozije, pomijeranje tla. Ali, osnovni razlog što smo ovdje je utjecaj na zdravstveno stanje stanovništva”, ističe Hasnija Nezir, sanitarni inžinjer.

I ovo nije prvi put da se za normalne životne uslove bore na ulicama. Nadležni su prošle sedmice odgovorili, poručivši – sve je uredu.

“Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i KJKP „Rad“ obavještavaju Općinu Novi Grad kao i cjelokupnu javnost da se odlaganje komunalnog otpada na deponiji Smiljevići vrši na sanitaran način i da se ni u jednom momentu nije odstupilo od predviđene tehnologije odlaganja. Od decembra 2016. godine kada je puštena u rad nova ploha za sanitarno odlaganje otpada, komunalni otpad se propisno odlaže, kompaktira, prekriva inertnim materijalom, odnosno zemljom”, stoji u saopštenju.

Kažu, radi se na implementaciji Programa sancije sarajevske demonije, brojne mjere i radnje treba realizovati. Cilj je uspostaviti Regionalni centar za upravljanje otpadom kojim će se obezijediti bolji uslovi za odlaganje komunalnog otpada, radi se na rješavanju problema procjednih voda i još mnogo toga.

Do sada urađeno i ono na čemu se radi, kada je u pitanju deponija, mještanima trenutno ne znači mnogo. Smrad sa kojim se bude i odlaze na počinak je nesnosan. U neposrednoj blizini deponije nalazi se i dječije igralište.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.