Roditelj prvačića: Neka uči, imaće mogućnost otići vani

Vijesti 03. sep 201816:22 > 17:43
N1

Nova školska godina počela je širom Bosne i Hercegovine. Blizu 30.000 prvačića sjelo je u školske klupe. No, ova godina obilježena je znatnim smanjenjem broja đaka u odnosu na ranije godine. Tek rijetke opštine i kantoni bilježe porast broja učenika.

Za mnogu djecu je današnje školsko zvono značilo početak novog životnog poglavlja. U školske klupe su mnogi od njih sjeli sa puno očekivanja. Neke od njih smo pitali šta će sve raditi u školi.

Leo nam je na prethodno pitanje odgovorio sljedećim riječima: “Pisati i učiti”. Kada poraste, volio bih biti policajac, rekao je.

Prvom školskom danu se obradovao i Mak. Obradovao se dobijenom pernicom, kredom i bojankom.

Radost nisu krile ni Mona i Mia koje su također dobile ruksake, pernicu, blok.

Roditeljima nije bilo lako ispratiti djecu u novu životnu epizodu. Razgovarali smo s nekima od njih.

Adisa Kusturica je kazala:

“Imam namjeru jačati sa strane definitivno – matematiku, jezike. Danas, sutra neka ima mogućnost u inostranstvo otići ako želi”.

Amela Ligata je istakla uzbuđenje cijele porodice zbog prvog školskog dana.

“Svi smo vrlo uzbuđeni. Tu je cijela podrška – nane, dede, tetke i ostali. Emotivno je jako, za mame tužno, a oni sretni”, rekla je Ligata.

Đina Ćeremida je naglasila kako su osjećanja pomiješana.

“Malo sam tužna, jer će od sada pa narednih 17 godina samo da uči. Žao mi je, ali idemo svi tim putem”, istakla je Ćeremida.

Za učitelje iskustvo nije uvijek garant rutine. Za njih je nova generacija novi izazov.

Hatidža Šaljić, profesorica razredne nastave u Osnovnoj školi “Malta”, ukazala je na nove izazove u nastavnom procesu.

“Ja sam 25 godina u ovoj školi. Ja kažem da sam tu odrala i rasla, mada, opet imam tremu, jer svaka generacija nešto novo donosi. Veliki izazov je inkluzija u učionici, a naša škola je krenula sa tim i trudimo se stvarno da uspije”, podcrtala je Šaljić.

No, nova školska godina u cijeloj zemlji u znaku je smanjenja broja đaka. Statistike su nemilosrdne.

U devet kantona u FBiH u školu prvi put polazi oko 19.000 hiljada đaka , što je za oko 1.200 manje u odnosu na godinu ranije. To čini otprilike 40 razreda sa po 30 učenika. 

U RS-u je nešto bolja slika. Broj prvačića smanjen je za oko dva razreda. Najviše prvačića, kažu brojke, u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo. Tek je 176 đaka u Posavskom Kantonu. 

I ukupan broj đaka u osnovnim i srednjim školama je ove godine manji, kažu u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke. U FBiH ukupno preko 250.000 đaka – znatno više u osnovnim, nego srednjim školama. U Republici Srpskoj je ukupno oko 130.000 učenika.

Tek rijetke opštine i kantoni bilježe povećanje broja učenika. Slučaj je to sa Bosansko-podrinjskim kantonom ili pak opštinom Novo Sarajevo koja je ove godine otvorila vrata još jedne osnovne škole.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.