Osmanagić: Piramide zaslužne za pojavu Visokog na Bookingu

Vijesti 04. sep 201818:28 > 18:42
Izvor: N1

Semir Osmanagić, osnivač Fondacije Arheološki park "Bosanska piramida Sunca", je za N1 podsjetio na značaj arheološkog nalazišta na području Visokog za kojeg tvrdi da je riječ o piramidama. Između ostalog, subjekti koji pružaju smještaj turistima Visokom su se prvi put pojavili na Bookingu zahvaljujući piramidama, rekao je.

“158 vlasnika objekata su tražili prijavu na stranici na kojoj se prijavljuje smještaj. Dakle, čitavo Visoko je obojeno turizmom”, istakao je.

Osmanagić je podsjetio da je Fondacija prošrila djelovanje pružajući unikatne sadržaje.

“Ljude učimo da poštuju prirodu. Imamo kutak za zaljubljene. Želimo izmamiti osmijeh ljudima. Ovo je promocija BiH”, kazao je za N1 i naglasio da se arheološko nalaziše u Visokom razlikuje od drugih u svijetu po tome “što se može osjetiti energija na toj lokaciji”.

Smatra da su lokalne vlasti i bh. političari prepoznali značaj arheološkog nalazišta kojeg je opisao kao “najotvorenijim na svijetu”. Ukazao je i na važnost volontera u istraživanju nalazišta:

“Imamo volontere iz cijelog svijeta starosne dobi od osam do 84 godine. Imamo ljude iz različitih struka. Svi oni kažu da su ponosni što su dio otkrića. Bude i po 30 do 40 volontera po smjeni. Većini njih je žao otići”, zaključio je Osmanagić za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.