Hadžiabdić za N1: Iza policajca mora stajati država

Vijesti 05. sep 201810:11 > 10:19
N1

Mirza Hadžiabdić, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo, za N1 je upozorio da ukoliko vlast Kantona Sarajevo ne prihvati amandmane Sindikata na prijedlog Zakona o policijskim službenicima, Sindikat će biti primoran na proteste. Govoreći o ovlastima policije, naglasio je da država mora stajati iza policajca.

Hadžiabdić je izrazio očekivanje da Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici usvoji amandmane na nacrt Zakona o policijskim službenicima, a da zatim sutra zastupnici u Skupštini Kantona usvoje amandmane. Ukoliko se to ne desi, upozorio je da će policajci protestom tokom sjednice Skupštine izraziti nezdovoljstvo neusvajanjem amandmana.

“Na taj način se stavljamo u nepovoljniji odnos u odnosu na druge policijske agencije u Bosni i Hercegovini”, rekao je.

Podsjetio da postoji još kantona u kojima policajci imaju isti status kao u Kantonu Sarajevo.

Za N1 je objasnio o kojim amandmanima je riječ.

“Amandmani su identični kao i oni koji suse odnosili na prijedlog Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine. Amandmani se odnose na uslove penzionisanja. Dakle, ako je policijski službenik proveo najmanje 15 godina u statusu policijskog službenika i ako na dan ostvarivanja ima status policijskog službenika, onda mu se lični koeficijent utvrđuje na osnovu pet najpovoljnijih godina”, ukazao je Hadžiabdić.

Smatra da je policijska struka u Bosni i Hercegovini “minimizirana” i da postoji mnogo prostora za poboljšanje u ovoj oblasti. Podsjetio je na sljedeće:

“Policajac je ogledalo države. Kada ulazite u državu, prvo vidite policajca”.

Tranziciju je kao naveo razlog za izazove policajcima u Bosni i Hercegovini. Mišljenja je da se treba posebno posvetiti školovanju policajaca. Osvrnuo se i na ovlasti policajaca.

“Ovlasti nisu nešto manje u odnosu na raniji period. Čini se da je to tako. Samo pod određenim uslovima policajac može upotrijebiti silu. Policija služi od toga da uplaši dijete do toga da rješava probleme koji su van nadležnosti policajca. Ali, policajac mora bitia adekvatno zaštićen. Da osjeti da iza njega stoji država”, kazao je Hadžiabdić za N1.

Prema njegovim riječima, postojeće ovlasti policije su dovoljne i zadovoljavajuće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.