Podnesen izvještaj protiv Harisa Silajdžića

Vijesti 06. sep 201813:24 > 13:29
N1

Policijska uprava Trebinje dostavila je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv osobe inicijala H.S. zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti.

Mediji u RS su objavili da se izvještaj odnosi na Harisa Silajdžića.

“Prijavljeni se sumnjiči da je kao visoki funkcioner Republike BiH kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbe Ženevskih konvencija za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, na području općine Konjic od 1992. do 1995. godine”, navodi se u saopćenju Policijske uprave Trebinje.

Banjalučka ATV je javila da je Silajdžić “kao visoki funkcioner Republike Bosne i Hercegovine, kao i kroz uticaj koji je imao, znao i morao da zna, te preko drugih učestvovao u krivičnim djelima ratnih zločina, podsticao, donosio odluke, potpisivao rješenja o postavljanjima u logorima”.

U 2018. godini ova uprava je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavila pet izvještaja za počinjena krivična djela ratnog zločina, protiv pet osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila navedena krivična djela tokom 1992. godine na teritoriji općina Konjic i Čapljina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.