Stranka za BiH reagovala na optužbe protiv Harisa Silajdžića

Vijesti 07. sep 201810:16 > 10:18
N1

Iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu saopćeno je da su ponosni na sve ono što je uradio za Bosnu i Hercegovinu, te su optužbe iz Trebinja nazvali neutemeljenim i neozbiljnim.

Podsjećamo, Policijska uprava Trebinje dostavila je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv osobe inicijala H.S. zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti.

Mediji u RS su objavili da se izvještaj odnosi na Harisa Silajdžića.

“Već nekoliko puta se iz Trebinja neozbiljnim i neutemeljenim izvještajima protiv dr. Harisa Silajdžića pokušavaju relativizirati ratni zločini i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva u Bosnu i Hercegovinu tokom agresije. Ovaj izvještaj je dio plana čiji je cilj prikazati da je Bosna i Hercegovina neodrživo društvo i da je u skorijoj budućnosti treba podjeliti”, saopćeno je iz Stranke za BiH.

Oni tvrde da Milorad Dodik i Dragan Čović godinama ne kriju namjere o potrebi prekrajanja granica.

“Suočen teškim ekonomskim i socijalnim problemima u Republici Srpskoj, Dodik finansira ovakve nebuloze, u suštini želi sačuvati fašistički projekat pred očima svjetske demokratske javnosti”, poručuju iz SBiH.

Oni su istakli da su ponosni na sve što je Haris Silajdžić uradio za BiH, da bude primljena u članstvu u UN-u, da opstane i da sačuva međunarodno priznati suverenitet i teritorijalni integritet.

Ranije se oglasio i sam Silajdžić.

„Riječ je o trećem ili četvrtom pokušaju ove vrste, a krajnji cilj je stvaranje predodžbe o nemogućnosti opstanka BiH. Dakle, treba je podijeliti. Ovo bi trebalo pomoći onima koji su počeli zagovarati prekrajanje granica na Balkanu“, kazao je Silajdžić za BIRN BiH.

„Baš kao iz Himlerovog priručnika za medijske strategije. Nije im jednostavno. Treba održavati u suštini jedan fašistički projekat na očigled cijelog svijeta“, zaključio je Silajdžić.

Inače, Silajdžić je kao član Stranke demokratske akcije (SDA) obavljao dužnost ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Bosne i Hercegovine (1990.–1993.) i premijera Vlade Republike Bosne i Hercegovine (1993.–1995.) za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.