Zejnullahu: Vučić pokazao pravo lice

Vijesti 10. sep 201808:47 > 09:04
N1

Vučiću se nije trebalo dozvoliti da dođe na Kosovo. On izigrava demokratu i mirotvorca, a jučer je pokazao lice i rekao šta stvarno misli, kazao je za N1 generalni počasni konzul Albanije u Bosni i Hercegovini i predsjednik zajednice Albanaca u BiH, Muharem Zejnullahu.

Kako komentarišete jučerašnji govor srbijanskog predsjednika u Kosovskoj Mitrovici koji je izazvao mnoge reakcije u regiji?

Govor Vučića, koji je pripremao mjesecima, kako je rečeno, po menio je jedna demagoška priča. Ovo je meni ličilo na jedan predizborni skup, a ne na obraćanje državnika. Zanimljivo, ni jednom rječju Vučić nije spomenuo položaj Alabanaca u tri opštine na jugu Srbiji.

Kosovska vlada donijela je odluku da se Vučićeva posjeta selu Banje otkaže iz bezbjedonosnih razloga?

Bit ću iskren. Vučiću se nije trebalo dozvoliti da dođe na Kosovo. On izigrava demokratu i mirotvorca, a jučer je na pijedestal podigao balkanskog kasapina Slobodana Miloševića uporedivši ga sa mitskim velikanima. Vučić je otvoreno pokazao lice i rekao šta stvarno misli. Obilaskom pojedinih mjesta na Kosovu pokazao je želje koje dijelove želi pripojiti Srbiji.

Međunarodna zajednica uložila je veliki napor kako bi se postigao dogovor između Beograda i Prištine. Spominju se i promjene granica…

Međunarodna zajednica igra dvosturuku igru, na neki način igra toplo-hladno. Jedan dio međunarodne zajednice kaže da bilo šta što se dogovore dvije strane će biti prihvatljivo, a drugi dio kaže da je ideja o promjeni granica veoma opasna. Eventualne promjene granica bi se loše odrazile na Bosnu i Hercegovinu. Što se tiče Kosova i Republike Srpske – to se ne može dovesti u vezu. Kosovo je nezavisna država priznata od 115 zemalja, a RS je entitet koji je administrativno ostvaren tek u Daytonu. Entitetska granica u međunarodnom aspektu ne postoji. RS i njen lider imaju određene aspiracije, ali mislim da od toga nema ništa.

Kako se može razriješiti situacija sa Kosovom?

Gospođa Mogherini je uložila veliki napor da dođe do rješenja. Čini mi se da od toga u njenom mandatu neće biti ništa. Jedina moguća stvar je, koja se može dogovoriti, da dođe do međusobnog priznavanje. Vidim rješenje samo u međusobnom priznavanju između ove dvije države u aktuelnim granicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.