Inzko za Bloomberg: Bošnjaci su strpljivi

Vijesti 13. sep 201815:13 > 15:17
N1

Govoreći za uticajni američki medij Bloomberg, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je rekao da ne vjeruje da će se entitet Republika Srpska otcijepiti, ali je upozorio kako zaoštrena retorika čini atmosferu “veoma zatrovanom”.

Autori članka, Andrea Duduk i Jasmina Kuzmanović, pišu kako lider bosanskih Srba Milorad Dodik želi odvojiti entitet Republiku Srpsku od Bosne i Hercegovine, te raskinuti dogovor o podjeli vlasti koji je držao zemlju cjelovitom još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine.

Dodik, piše Bloomberg, pojačava priču o otcjepljenju i pozive na nezavisnost RS kako se približavaju oktobarski izbori u zemlji.
Inzko, koji posjeduje ovlasti da interveniše pa čak i smijeni vodeće političare, ne vjeruje u ovakvu mogućnost.

Prema pisanju Bloomberga, ključna teritorija mogućeg konflikta je područje Srebrenice, mjesto masovnog ubistva najmanje 8.000 Bošnjaka tokom proteklog rata.

Svaka ideja po kojoj ovaj grad ne bi bio dio teritorije Bosne i Hecegovine, treba biti zaustavljena, podvukao je Inzko.

“Bošnjaci su vrlo strpljivi”, dodaje Visoki predstavnik. “Ali, ako bi Srebrenica postala dio strane zemlje, to bi bio slučaj za rat. Međunarodna zajednica mora to izbjeći”, zaključio je Inzko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.