Ministri vanjskih poslova tri države boravili u Sarajevu

Vijesti 13. sep. 201818:01 > 18:04
Podijeli:
Izvor: Fena

Ministri vanjskih poslova Belgije, Luxembourga i Holandije boravili su danas u Predsjedništvu BiH, saopćeno je iz ove institucije.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić su iskazali dobrodošlicu zamjeniku premijera i ministru vanjskih i evropskih poslova Kraljevine Belgije Didieru Reyndersu, ministru vanjskih i evropskih poslova Velikog Vojvodstva Luxembourga Jeanu Asselbornu i ministru vanjskih poslova Kraljevine Holandije Stefu Bloku, koji borave u posjeti Bosni i Hercegovini.

Ministri vanjskih poslova Belgije, Luxembourga i Holandije Reynders, Asselborn i Blok su izrazili zadovoljstvo što dolaze u Bosnu i Hercegovinu u dvojakom svojstvu, kao predstavnici Beneluksa i kao predstavnici zemalja Evropske unije. Izrazili su podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao i njenom reformskom putu. U tom kontekstu, iskazana je važnost nastavka reformskog procesa, jačanja vladavine prava, i borbi protiv kriminala i korupcije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Iskazana je važnost usvajanja Strategije Evropske unije „Kredibilna perspektiva proširenja i pojačan angažman Evropske unije na Zapadnom Balkanu“, kao i Deklaracije sa Summita EU-Zapadni Balkan u Sofiji, koje su potvrdile evropsku perspektivu zemalja regije.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost za podršku evropskom putu Bosne i Hercegovine i očekivanje da će se ona nastaviti i ubudućnosti. Ponovljena je opredijeljenost za provođenja neophodnih aktivnosti i reformi s ciljem poboljšanja života građana i približavanja zemlje Evropskoj uniji. U svjetlu toga, naglašen je značaj i samog procesa pripreme odgovora na Upitnik Evropske komisije u kontekstu njegovog uticaja na unapređenje koordinacije institucija u BiH.

U ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića sastanku je prisustvovao savjetnik dr. Dejan Vanjek, saopćeno je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.