Od ponedjeljka generalni štrajk zdravstvenih radnika u KS

Vijesti 14. sep 201815:31 > 15:35
N1

Edo Selimić iz Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo je istakao da je cilj njihovog štrajka koji traje već devet dana otklanjanje diskriminacije zdravstvenih radnika. Podsjetio je da zahtjevaju povećanje satnice za 30 feninga. Od ponedjeljka slijedi generalni štrajk, potcrtao je.

“Tražimo da se koriguje diskriminacija nedoktora u odnosu na doktore. Tu diskriminaciju je stvorila Vlada Kantona Sarajevo. Nekome su povećali satnicu za 50+20 feninga, a nekim nisu dali ništa, a tih ništa je 6.200 radnika”, rekao je i ukazao da u Plavoj knjizi iz 2014. godine normirano da se u jednom timu ne može povećati satnica za 70 feninga, a da se ne poveća preostalim radnicima iz tima.

Selimić je naglasio da je bilo opstrukcija unutar Sindikat i da je vlast vršila “nevjerovatan” pritisak na Sindikat. Ocijenio je kao apsurdnim da se radnicima Apoteka Sarajevo čiji je osnivač Kanton ne omogućava da uđu u Kolektivni ugovor.

Za Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo je kazao da je izvorni i da je vlast od njega napravila još dva sindikata – Sindikat doktora medicine i stomatologije i Sindikat UKCS.

“Napravljem je Sindikat na Kliničkom centru u Sarajevu. Ispade da je tamo med i mlijeko i da Sindikat postoji onako”, kazao je.

Prema njegovim riječima, vlast nema kapaciteta da istovremeno ljulja tri sindikata, a zatim je konstatirao da postoji novac dovoljan da se ispune njihovi zahtjevi.

“Oni koji su nosioci posla imaju satnicu od 2,80 maraka, a oni koji nosaju papire imaju 3,12 maraka. Tražimo povećanje za 0,30 maraka. Ministrica Ademaj je to prihvatila, ali ne i premijer Kantona, Adem Zolj, i direktor zdravstvenog zavoda”, zaključio je Selimić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.