Vratio se iz Njemačke i pokrenuo uspješan biznis u BiH

Vijesti 15. sep 201813:16 > 13:20
N1

Suad Bešlić iz Kalesije kao ranjenik je u toku rata otišao na liječenje u Njemačku. Nakon ozdravljenja, posvetio se školovanju, postao glavni konstruktor u firmi "Lentner GmbH", koja proizvodi specijalna vatrogasna vozila za svjetsko tržište. Napustio je zemlju u koju mnogi iz cijele naše regije odlaze i posao uspješno prenio u BiH.

“Mi jesmo za godinu dana postigli baš veliko. Počeli smo prošle godine sa dva radnika u februaru mjesecu. Danas imamo 44 uposlena. Raspisali smo konkurs da primamo još deset radnika”, kaže Suad Bešlić iz firme “Sućo” Živinice.

A radnika traženog profila nedostaje. Oni koji dođu, firma ih prekvalifikuje i obučava. Tako je zaposlen i profesor razredne nastave koji u branši nije imao posla.

“Čuo sam za ovu firmu, ovdje u Živinicama i ja sam iz Živinica. Prijavio sam se, primili su me. Ovdje sam nekih 20 dana. Moj posao je trenutno šlajfanju kofera za izradu vatrogasnih vozila”, navodi Sanjin Rakovac, uposlenik “Sućo” Živinice.

Ni ovaj radnik nije tražene struke. Završio je medicinsku školu, prekvalifikovao se za varioca. Metal, brusilica i aparat za varenje postali su mu sastavnio dio života.

“Treba znati, svaki posao ima svoje cake. Mnogi su me učili kako i šta i uspio sam naučiti. Gdje i kako variti, na koji način. Tako da sam uspio sve savladati”, poručuje uposlenik Senaid Barčić.

 Za godinu dana radnici su napravili 106 konstrukcija za vatrogasna vozila i posebni su što prizvod prilagođavaju želji kupca. Firma je prešla u treću etapu proizvodnje, lakiranje proizvoda. Zajedničkim snagama to obavljaju radnici iz naše zemlje i Njemačke.

“Moj zadatak ovdje je pokazati radnicima kako da lakiraju, radi se za inozemno tržište i Kinu. Koja vrsta laka ide, kako se mješaju, na šta treba paziti. Ovaj put sam došao da ih naučim ali u budućnosti oni moraju samostalno raditi. U Njemačkoj vodim cjelokupan odjel lakirnice i to je moja obaveza koju radim u firmi”, navodi Florian Spitale, lakirer “Lentner GmbH” iz Njemačke.

Iako je planirano tek 2020. Godine, po prvi put u BiH je prefarban kofer za vatrogasno vozilo koje će ići vojsci narodne republike Kine.

“U etapi četiri, matična firma će nam slati šasiju ili platformu i onda će to biti namontirano u BiH. To bi trebalo biti nekada polovinom sljedeće godine”, priča nam Bešlić.

“Ovo četiri firme rade u svijetu ovaj posao. I od četiri, radi se u Bosni. Mi smo u planu da ovdje za dvije godine počne cijela proizvodnja, da imamo 50 ljudi, da odavde uzlaze cijeli kamioni na kojima će pisati „ Made in BiH“. To nam je cilj”, govori Muharem Čamdžić, varilac “Sućo” Živinice.

Firma ima naručena vozila do 2021. godine. Mlada radna snaga obećava da će posvetiti se tom cilju jer ne želi otići iz svoje zemlje.

“Tri dana prije nego ću početi ovdje raditi, otišao sam u Sloveniju na razgovor. Isto moja struka, mašinstvo. Vratio sam se, nisu bili baš neki uslovi. Prvi dan kada sam ovdje bio, dobio sam poziv iz Slovenije da sam primljen tamo. I nisam htio otići. Želio sam ostati ovdje u svojoj Bosni. Vjeruj, nisam se pokajao”, kaže uspolenik Almir Čamdžić.

“Mogu vam reći da je lijepo biti dio ove priče. Npr. kada bih vidio negdje batrogasno vozilo, rekao bih: Ja sam ovo radio, unutrašnjost neku, šlajfao, postavljao limove, lijepio limove”, navodi Sanjin Rakovac, također uposlenik.

“To mi je bio zadnji voz da ne odem. Sada kada sam bio gore na obuci, nudili su mi da ostanem jer sam se pokazao kao najbolji od nas. Odoh ja, rekoh, za Bosnu. Bolje mi je u Bosni”, navodi Barčić.

Posla ne fali, ali ni želje ni entuzijazma. I dok mnogi odlaze iz BiH, Suad se vratio, siguran da nije pogriješio.

“Nisam. Nekako se naježim na to pitanje. Ja možda živim najljepšu godinu mog života. Totalno sam ispunjen. Radim ovdje sa ovom djecom iz mjesta i okoline gdje sam rođen. Jednostavno nekada navečer ustanem i ne vjerujem. Kao da sanjam da sam tu. Prelijepo mi je. Ne mislim se nikada vraćati više. Ja sam došao da ostanem”, kaže Bešlić.

Suadova priča svjetla je tačka u ovim teškim vremenima u našoj državi ali i dokaz da sunce tuđeg neba ne grije nigdje kao ovdje, u svojoj domovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.