Belgijanci čistili prilaz nekropoli stećaka (FOTO)

Vijesti 16. sep 201813:10 > 13:12
Srna

Grupa mladih volontera iz Belgije očistila je i učinila vidljivom i pristupačnom nekropolu stećaka na lokalitetu Ninkovići, nedaleko od Tjentišta, koja je bila zarasla u šumu, korov i šiblje.

Nekropola sa oko 100 grobnih mjesta – kamenih ploča i sarkofaga, nalazi se u kanjonu Sutjeske, na devetom kilometru od Tjentišta prema Gacku, svega 150 metara od magistrale, ali je bila sakrivena u gustom granju i nedostupna posjetiocima.

Belgijanci, pet mladića i četiri djevojke, zajedno sa radnicima Nacionalnog parka “Sutjeska”, iskrčili su i raskresali dio šume i od korova i naslaga zemlje očistili nadgrobne kamene ploče.

Srna
Srna
Srna
Srna
Srna
Srna
Srna
Srna

Belgijanac Art Marejse je rekao da je prvi put imao priliku da uživo vidi stećke iz srednjeg vijeka.

“Prelijepi su. Prvo smo krčili šumu i uredili prilaz, a potom smo čistili stećke uz pomoć radnika parka. Mnogi stećci bili su pokriveni drvećem, zemljom i to smo uklonili i očistili ih i uredili. Zaista smo ostali impresionirani njihovim izgledom”, naveo je Marejse.

Mladi Belgijanci na Tjentištu su boravili posredstvom organizacije Via Dinarika.

Osim što su pomogli da nekropola u Ninkovićima bude dostupna turistima, za dvije sedmice boravka u Parku, volonteriu su farbali rekvizite za igru djece i teniske terene, uređivali zelene površine, obnavljali turističku signalizaciju, ali su i uživali u prirodi.

“Ovdje je tako lijepa priroda, planine su divne. U Belgiji se uglavnom bavimo radom na socijalizaciji izbjeglica, zatvorenika, a rad u šumi u ovako lijepoj prirodi za nas je novo i jedinstveno iskustvo”, rekla je Belgijanka Femke Viane.

Pepejn De Gref je istakao da je prvi put u BiH i da je prijatno iznenađen.

“Nisam očekivao ovakvu prirodu sa prelijepim planinama i šumama, sve je tako neodoljivo”, rekao je De Gref.

Prirodu Nacionalnog parka “Sutjeska” pohvalila i Marianka Feraferbeke.

“Ranije sam imala priliku da gledam fotografije ovog parka, a sada sam se uvjerila da je ovdje prelijepo. Sviđa mi se, sve je tako netaknuto, očuvano, zaštićeno, nema tog urbanog osjećaja kao po gradovima kod nas u Belgiji, gdje je puno kuća, automobila, konstantne buke. Ovdje vlada potpuni mir”, rekla je Feraferbeke.

Uređenjem nekropole stećaka u Ninkovićima, u Nacionalnom parku “Sutjeska” ističu da žele da ovo arheološko nalazište stave u funkciju nauke i obrazovanja, ali i da poboljšaju kulturne sadržaje za posjetioce parka i dobiju još jednu atraktivnu turističku lokaciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.