Kurt za N1 o vizuelnom identitetu političkih stranaka

Vijesti 18. sep 201819:13 > 19:17
N1

Almir Kurt Kugla, grafički dizajner, je za N1 komentarisao vizuelni identitet političkih stranaka u toku predizborne kampanje. Govoreći o fotografijama kandidata na promotivnim materijalima, za Borišu Falatara i Željka Komšića je rekao da "imaju pogled kao Vladimir Nazor".

“Kampanja se može ocijeniti sa jedan minus. Nikad gora i lošija kampanja nije bila. Ne znam da li je bilo koja politička stranka angažovala nekog pojedinca ili organizaciju koja se profesionalno bavi kampanjom. Ispod bilo kojeg slogana možete potpisati neki brend. Malo je političkog u sloganima. Ne može u kampanji slogan biti: Budi tio tima”, kazao je, a potom se osvrnuo na na fotografije kandidata.

“Vrlo su loši izrazi ljudi. Moram spomenuti Denisa Bećirovića. Izgleda kao da je došao na žalost. Izgleda kao tužan. Malim slovima je na njegovim plakatima ispisano da ga je podržalo nekoliko političkih stranaka, kao da se stidi toga”, istakao je Kurt za N1.

Osvrnuo se i na vizuelni identitet Stranke demokratske akcije:

“Stranka demokratske akcije standardno koristi zelenu boju i na plakate stavlja velike glave”.

S druge strane, ukazao je sve političke stranke u Republici Srpskoj u sloganu koriste naziv “Srpska”, dodajući da Srpska demokratska stranka ima loš spot.

Kao pokušaj inovacije, vidio je u plakatima Fahrudina Radončića, ali smatra da su te inovacije urađene nevješto.

Ipak, kao dobrim vizuelnim identitetima i dobrim fotografijama je ocijenio one od Demokratske fronte i Naše stranke.

“Naša stranka je trebala reći da je njihov spot parafraza na neki drugi spot. Boriša Falatar i Željko Komšić kao da gledaju u daljinu. Imaju pogled kao Vladimir Nazor”, kazao je Kurt za N1 konstatirajući da vizuelni idenditet političkih stranaka i kandidata previše ne utiče na odluku građana kome povjeriti glas na izborima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.