Jovanović: Mnogo nepravilnosti kad poredimo birački spisak

Vijesti 19. sep 201811:59 > 12:02
N1

Dario Jovanović, direktor Koalicije za fer i poštene izbore ''Pod lupom'', za N1 je komentarisao probleme sa biračkim spiskovima u najavi oktobarskih izbora u Bosni i Hercegovini.

Kometarisao je infomaciju da se ne podudaraju podaci iz biračkog spiska i Agencije za identifikaciona dokumenta, gdje oko 350 hiljada birača po ovim podacima nema ličnu kartu, te kazao da je skoro saznao za tu informaciju.

“Mnogo stvari je nelogično kada poredimo birački spisak sa nekim drugim evidencijama, između ostalog i sa popisom iz 2013. godine. Kad to poredimo sa brojem maloljetnih lica u Bosni i Hercegovini, pa evo i sa evidencijom IDDEEA-e o broju izdatih ličnih karata. Teoretski je moguće da se desi nešto takvo. Ja ne reagujem na prvu. Da bi se našli na izvodu iz Centralnog biračkog spiska vi morate podnijeti zahtjev za izdavanje lične karte. što znači da na biračkom spisku postoji određen broj lica a da im lična karta nije izdata”, kazao je.

Tvrdi da se radi o neažurnosti biračkog spiska, na kojem se i dalje nalazi velik broj umrlih lica, iako je Centralna izborna komisija pročistila spisak u maju.

“Sve ovo treba dodatno ispitati, Centralna izborna komisija treba se vidjeti sa IDDEEA-om da vidi u čemu je problem tolike razlike”, kazao je.

Vezano za probleme sa biračkim spiskom i zloupotrebu ličnih podataka, Jovanović je kazao da prostora za sumnju ima.

“To nisu jedini problemi koje smo evidentirali u predizbornom periodu. Velika većina problema se događa u predizbornom periodu. U pitanju su krivična djela i neko bi trebao završiti u zatvoru, uključujući izvršioce i nalogodovce tih krivičnih djela, a nalogodovce treba tražiti u političkim subjektima koji učestvuju na ovim izborima, jer jedino njima odgovara na ovaj način varati na izborima. Rezultat tih nepravilnosti je izrazito nisko povjerenje građana u izborni proces”, istakao je Jovanović gostujući u emisiji Novi dan.

Pogledajte video gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.