Nanić: Broj ličnih karti i broj birača ne mora biti isti

Vijesti 19. sep 201818:04 > 18:08
N1

Arif Nanić, direktor Agencije za dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), za N1 je istakao da ne mora biti identičan broj izdatih ličnih karti i broj registrovanih birača.

“Birački spisak se ne temelji na osnovu važećih osobnih iskaznica. Birački spisak nema veze sa brojem važećih osobnih iskaznica. Ne može se stavljati jednakost između ta dva podatka”, rekao je Nanić tvrdeći da se birački spisak ažurira redovno. Ukazao je na sljedeće:

“U nadležnosti je matičnih tijela da prijave da je osoba preminula. Oni to moraju prijaviti policiji. Ako to ne urade, onda ta osoba ostaje u biračkom spisku”.

Kako je kazao, ne zna zašto se prethodnih godina nije postavljalo pitanje o razlici u broju izdatih ličnih karti i broja registrovanih birača. Smatra da se bespotrebno diže prašina u razlici između ta dva broja, te je istakao:

“Imam informaciju da se sumnja u regularnost izbora”.

Nanić je u razgovoru za N1 podsjetio da se može glasati sa bilo kojim identifikacionim dokumentom. Na pitanje kako komentariše tvrdnju Centralne izborne komisije da IDDEEA raspolaže podatkom o milion nevažećih ličnih karti, odgovorio je:

“Ne mogu vam to reći. Ako taj podatak crpe iz naše baze podataka, onda je tačan. Ali, niko ništa ne krije. Sve podatke koje smo iznijeli je dostupan javnosti”, zaključio je Nanić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.