WMF: Promocija i razvoj regionalnog turizma su važni

Vijesti 21. sep 201813:53 > 13:59
Igor Kralj/PIXSELL

U okviru ovogodišnjeg Weekend Media Festivala, koji se održava u Rovinju, predstavljen je projekat koji ima za primarni cilj razvoj i promociju turizma na zapadnom Balkanu. Odnosi se na usaglašavanje regionalne turističke ponude i regionalnih turističkih ruta baziranih na zajedničkom kulturno-povijesnome naslijeđu i avanturističkom turizmu.

“Ovaj projekat je važan zato što će doprinijeti ekonomskom razvoju regiona kroz razvoj zajedničke regionalne turističke ponude i to u dvije niše turizma koje najbrže rastu, a to su kulturni i avanturistički turizam“, kazao je za N1 Nikola Gaon, službenik za komunikacije na projektu za razvoj i promociju regionalnog turizma pri Vijeću za regionalnu suradnju.

On je govorio i o tome koji su dalji koraci koji će se preduzeti kako bi ovaj važan i značajan projekat za region bio što više zapažen i kako bi ostavio kvalitetne rezultate, naglasivši da je već objavljen prvi poziv za izdavanje grantova, nepovratnih sredstava, koja će se uložiti u razvoj infrastrukture i poboljšanje kvaliteta usluga na rutama koje će biti razvijene u regionu.

“Na tim rutama ćemo provesti konkretne aktivnosti i dodatno ćemo raditi njihovu međunarodnu i regionalnu promociju, kako bismo povećali što veći broj stranih turista. A važno je, svakako, motivisati i ljude u ovom regionu kako bi posjećivali lokalitete koje ćemo promovirati“, dodao je Gaon.

Inače, ovaj projekat je vrijedan pet milijuna eura i finansira ga Evropska unija (EU), a tijekom naredne tri godine provodit će ga Vijeće za regionalnu suradnju i njegov projektni tim.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.