Učiniti naučnu knjigu dostupnom što većem broju građana

Vijesti 22. sep 201818:48 > 18:49
N1

Mostar je ovih dana bio epicentar nauke u Bosni i Hercegovini, mjesto održavanja vrijednih naučnih događaja. U ovom gradu održano je prvo izdanje Salona akademske knjige, koji je okupio brojne naučnike, izdavače, predstavnike visokoškolskih institucija, i širu javnost. U okviru Salona upriličeno je 35 pratećih sadržaja na pet različitih lokacija.

Kako bi animirali građane, studente, bibliotekare, te širu javnost u smislu populariziranja nauke i uopće kulture čitanja, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, te Zajednica izdavača BiH organizovali su prvi Salon akademske knjige u BiH, koji za cilj ima uvezati izdavače te učiniti naučnu knjigu dostupnom što većem broju građana.

“Ukoliko izdavače ne pomognemo onda naši građani, i studenti i akademsko osoblje neće imati mogućnost da dobije dobru akademsku naučnu knjigu, jer da biste bili u tokovima svega što se u nauci dešava u Evropi, Americi itd. vi morate imati dostupnu literaturu i biti ukorak s njom”, ističe Elvira Dilberović, ministrica obrazovanja nauke i kulture FBiH.

Riječ je o značajnom događaju u okviru kojeg će biti predstavljena aktuelna naučna produkcija, akademska izdanja profesionalnih izdavača te visokoškolskih i naučnih ustanova iz Bosne i Hercegovine.

“Važno je razvijati naviku čitanja, naviku korištenja knjiga…Međutim, akademska knjiga je u specifičnom položaju, nju je najteže proizvesti u odnosu na neku drugu knjigu, beletristrika, publicistike”, kaže Dragan Marković, direktor izdavačke kuće University press.

Učešće je uzelo 11 profesionalnih i 14 institucionalnih izdavačkih kuća iz BiH, a fokus je na stručnoj knjizi.

“Dobro je da se izdavači druže, da razmjene iskustva, da predstave jedni drugima akademsku literaturu”, navodi Bedita Islamović, Nacionalna i univerzitetska bibliotek.

“Veoma je značajno da se nekako podiže opća kultura i na neki način da i Mostar bude centra nečega”, zaključuje Ivan Anđelić, direktor Hrvatskog leksikografskog instituta BIH.

U okviru bogatog i zanimljivog programa, upriličen je Akademski voz koji je krenuo iz Zenice, a kojim su na prvi Salon akademske knjige stigli studenti, akademski radnici, naučnici i drugi zainteresirani za ovaj naučni događaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.