"Tihić je bio veliki borac za cjelovitu i demokratsku BiH"

Vijesti 25. sep 201813:12 > 13:15
SDA

Kandidat SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravio je danas u posjeti Bosanskom Šamcu, gdje je polaganjem cvijeća i učenjem dova i tevhida u džamiji Azizija obilježena godišnjica smrti drugog predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

Džaferović je, predvodeći delegaciju SDA koja je prisustvovala obilježavanju, istaknuo da je rahmetli Sulejman Tihić bio veliki borac za cjelovitu i demokratsku BiH.

“U vremenu u kojem je rahmetli Sulejman Tihić bio predsjednik SDA, a naročito u periodu od 2002. do 2006. godine, su izgrađene brojne institucije BiH i provedene najznačajnije reforme od Dejtona do danas. Država je postavljena na tračnice Evropske unije i NATO saveza. Učinio je mnogo na reintegraciji BiH, kako kroz izgradnju državnih institucija, tako i angažmanom u procesu povratka prognanih i raseljenih lica, što će ostati njegovo trajno političko naslijeđe”, kazao je Džaferović.

SDA
SDA
SDA
SDA

Reformski procesi koje je rahmetli Sulejman Tihić predvodio, dodao je Džaferović, prekinuti su neusvajanjem Aprilskog paketa ustavnih reformi.

“Usko smo sarađivali u tom periodu. On je uložio ogroman angažman kako bi se Aprilski paket usvojio, ali se to, nažalost, nije dogodilo. Time je nanesena velika šteta BiH”, izjavio je Džaferović.

 Sulejman Tihić je izabran za predsjednika SDA na Kongresu održanom 2001. godine. Tokom političke karijere obnašao je više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a 2002. godine je izabran za člana Predsjedništva BiH.

Nakon duge i teške bolesti preminuo je u Sarajevu 25. septembra 2014. godine, a ukopan je 27. septembra u rodnom Bosanskom Šamcu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.