"Da li život u BiH vrijedi sedam godina zatvora"

Vijesti 26. sep 201818:41 > 19:13
N1

Sanjin Sefić osuđen je na 14 i po godina zatvora za saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule Edita Malkoč i Selma Agić. Vrijeme provedeno u pritvoru bit će mu uračunato u kaznu. Svi ostali osumnjičeni u ovom predmetu, oslobođeni su optužbi.

Kantonalni sud u Sarajevu prvostepenu presudu donio je uoči druge godišnjice smrti dvije studentice. Porodice i prijatelji Edite i Selme razočarani u pravosuđe.

Sanjin Sefić kriv je za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u saobraćajnoj nesreći.

…Pa ga sud primjenom navedenih zakonskih propisa te člana 54. KZ FBIH osuđuje na jedinstvenu kaznu u trajanju od 14 godina i 6 mjeseci“, kazao je danas Igor todorović, predsjedavajući sudskog vijeća.

Od toga se oduzima gotovo dvije godine koje je Sefić proveo u pritvoru – od 12.10.2016.

A prema procjeni sudskog vijeća – ostali optuženi za saučeništvo i nisu krivi. Saud Nišić, Dino Alić, Amar Salihović i Sara Sefić oslobođeni su svih optužbi.

Tužilaštvo KS nije iznijelo dokaze na temelju kojih bi se, van razumne sumnje, moglo utvrditi da su oni počinili krivično djelo – pomoć počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.  

Mi smo jednostavno u šoku da su oslobođeni, pored video nadzora, pored poruka, telefonskih poziva, lista svih koje se nalaze u spisu, to su sve dokazi. Na osnovu čega sud nije mogao izvan svake razumne sumnje da utvrdi njihovu pomoć u počinjenu ovog krivičnog djela“, smatra Adela Duraković, advokatica porodica Agić i Malkoč.

I to nije jedina novina u odnosu na početnu optužnicu.

Međutim, Tužilaštvo nije uvjerilo sud da se optuženi Sanjin Sefić upravljajući navedenim vozilom kretao 105 km/h“, kazao je Todorović.

Milan Vujanić, saobraćajni vještak svjedok odbrane – bio je uvjerljiviji. Njegovi nalazi pokazuju da se Sefićevo vozilo kretalo brzinom od 65 km/h.

Svjedok Tužilaštva KS saobraćajne struke Ševal Kovačević nije uvjerio sud niti da su Selma i Edita prelazile na ulicu na pješačkom prelazu. Vještak Vujanić utvrdio je da su bile udaljene od pješačkog prelaza oko 8 metara. Vještačenja Ševala Kovačevića – pala u vodu. Zajedno sa očekivanjima od presude porodica nastradalih djevojaka.

Ovo je žalosno. Žalosno da mu daje 14 i po godina a pomagače oslobode u nedostatku dokaza. Ovo je poniženje za nas porodice maksimalno. Sad se osjećam isto da su ponovo pregazili moju Selmu i moju Editu.. Koje nikad u životu nećemo zaboraviti, nikad“, kazao je otac stradale Selme Agić, Amir.

Da li život u BiH vrijedi 7 godina zatvora? To je moje jasno i glasno pitanje. Ne vjerujem u državu. Ko god može, nek ide još danas. Neka ne dočeka da prenoći u ovoj državi“, poručila je sestra Edite Malkoč, Enesa.

Protesti, nezadovoljstvo, odgođenja suđenja, nepovjerenje porodica prema pravosuđu – danas su dobili prvostepeni epilog, i to 14 dana prije 2. godišnjice smrti Selme Agić i Edite Malkoč.

Novo nepovjerenje i novo nezadovoljstvo – porodice najavljuju žalbu na presudu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.