Slučaj Sefić iznova otvorio raspravu o radu bh. pravosuđa

Vijesti 27. sep 201818:21 > 19:02
N1

Presuda Sanjinu Sefiću, koji je proglašen krivim za smrt dvije studentice u prometnoj nesreći, i istovremeno oslabađanje Sefićevih pomagača, iznova je otvorilo raspravu o tome da li tužitelji i suci trebaju odgovarati za propuste u radu. Primjeri nelogičnih presude za najteža krivična djela su brojni, žrtve potresene, pravosuđe bez komentara.

Sarajevski Kantonalni sud odredio je prvostepeno zatvorsku kaznu Sanjinu Sefiću od 14 i po godina, zbog uzrokovanja smrti dvije studentice. Takvu presudu porodica stradalih djevojaka ocijenila je sramotnom, a argument više za to je i oslobađanje pomagača u ovom krivičnom djelu.

Adela Duraković, advokatica porodica Agić i Malkoč je presudu komentarisala sljedećim riječima:

“Mi smo jednostavno u šoku da su oslobođeni, pored video nadzora, pored poruka, telefonskih poziva, lista svih koje se nalaze u spisu, to su sve dokazi. Na osnovu čega sud nije mogao izvan svake razumne sumnje da utvrdi njihovu pomoć u počinjenju ovog krivičnog djela”.

“Vozač motornog vozila ili drugog prijevoznog sredstva koji ostavi bez pomoći osobu koja je ozlijeđena tim prijevoznim sredstvom ili čiju je ozljedu prouzročio, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine”, navodi se u zakonu. Ali prema ocjeni Suda nije iskorišten:

“Ako kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka prouzročena teška tjelesna ozljeda ili smrt ozlijeđene osobe, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine”.

Osim toga, mnogima je nejasno zašto je Sudsko vijeće u potpunosti odbacilo tvrdnju vještaka Tužiteljstva da je Sefić vozio 105 kilometara na sat, a prihvatilo tvrdnju vještaka obrane da je brzina bila 65 kilometara na sat.

Igor Todorović, predsjedavajući sudskog vijeća, je to objasnio na sljedeći način:

“Tužilaštvo nije uvjerilo Sud da se optuženi Sanjin Sefić upravljajući navedenim vozilom kretao 105 kilometara na sat”.

Također, ostaje prostor za razmatranje odluke Suda da stradale Selma Agić i Edita Malkoč, u trenutku nesreće, nisu prelazile pješački prijelaz, kako to tvrdi Tužiteljstvo.

Ima li odgovornosti postupajućih tužitelja, i jesu li optužbu potkrijepili adevatnim dokazima, pitali smo u Kantontalnom tužiteljstvu Sarajevo. Dobili smo dogovor da su zabrinuti sudskom odlukom, te da će po primitku pisanog otpravka presude uputiti Žalbu na visinu kazne za Sefića, i na oslobađajuću presudu njegovim pomagačima.

Nelogičnostima bosanskohercegovačkog pravosuđa tu nije kraj. Sejfo Šehović svjedoči o prometnoj nesreći u kojoj je ubijen njegov bratić Alen Šehović. Okrivljeni Admir Čorbo osuđen je na 16 mjeseci zatvora.

“Mi sumnjamo da je sto posto bio korumpiran sudija, koji je donio presudu za oduzeti život od 32 godine, donio presudu od samo 16 mjeseci”, naglasio je Šehović.

I državni Sud i Tužiteljstvo prati glas neefikasnosti. Nerijetko se čuju optužbe da istrage traju godinama, a da optužnice nikada ne budu podignute, ili budu oborene na sudu. Tužiteljstvo bez komentara na naš upit.

Spektakularna akcija, istraga, i optužnica u slučaju Gibraltar, rezultirala je oslobađajućom presudom. U predmetu propasti Bobar banke istraga je trajala dugo, optužnica protiv 16 osoba potvrđena u aprilu prošle godine, još bez sudskog epiloga. Zbog utvrđenih proceduralnih propusta neki se procesi i ponavljaju, poput onog u slučaju Nasera Orića.

Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne stude je podsjetio da postoji mogućnost nadgledanja rada tužilaca i sudija.

“Imaju mehanizmi koji nadgledaju rad tužilaca i suda, tako da mogu intervenisani ako kazna nije adekvatna, odnosno da sudija izriče najniže kazne u sviše predmeta”, istakao je Hadžović.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće trebalo bi da ocjenjuje i sankcionira neodgovorne tužitelje i suce. Lani je zabilježeno više od hiljadu pritužbi na njihov rad, a disciplinski tužitelj pokrenuo je 25 disciplinskih postupaka, izrekao 19 mjera, te jedno razriješenje dužnosti, jedan premještaj sa pozicije glavnog tužitelja, i deset smjenjenja plate.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.