Brkić: Dovršava se odgovaranje na pitanja iz Upitnika

Vijesti 02. okt 201819:02 > 19:03
N1

Zamjenik ministra inostranih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić rekao je da BiH trenutno dovršava proces odgovaranja na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, kako bi do kraja godine Komisija mogla dati pozitivno mišljenje i preporuku za dodjelu statusa zemlje kandidata za članstvo u EU.

Brkić je naglasio da će Bosna i Hercegovina nastaviti sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ispunjavanje obaveza koje proizlaze iz njega.

Učestvujući na Trećem sastanku političkih direktora zemalja Zapadnog Balkana u Briselu, on je istakao da BiH veliku pažnju posvećuje političkom dijalogu sa EU, kako s njenim institucijama tako i pojedinačno sa zemljama članicama, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Brkić je izrazio opredijeljenost BiH za produbljivanje saradnje u oblasti zajedničke spoljne i bezbjednosne politike, te naveo da je u prošlom periodu BiH veći broj izjava uskladila sa izjavama EU.

On je istakao doprinos Bosne i Hercegovine jačanju bezbjednosti, posebno nakon nedavnog porasta broja migranata na tzv. balkanskoj ruti, gdje je BiH, zajedno s regionom Zapadnog Balkana, pojačala napore za rješavanje krize na osnovu načela solidarnosti i odgovornosti, te s punim poštovanjem međunarodnih obaveza.

Brkić je rekao da veliki značaj za zemlje regiona ima nastavak podrške EU razvoju ekonomije, jačanju mira, stabilnosti i bezbjednosti, te princip vrednovanja napretka na osnovu individualnih dostignuća i sprovođenja neophodnih reformi.

Prema njegovim riječima, značajna je Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan zajedno s Akcionim planom i šest konkretnih vodećih inicijativa čija su određena područja od zajedničkog interesa – vladavina prava, bezbjednost i migracije, socioekonomski razvoj, saobraćaj i energetska povezanost, digitalna agenda, pomirenje i dobrosusjedski odnosi, čija će sprovođenje doprinijeti transformaciji regiona Zapadnog Balkana.

Brkić je podsjetio da je Bosna i Hercegovina nedavno usvojila Strateški okvir za reformu javne uprave u BiH za period od 2018. do 2022. godine, Okvirnu energetsku strategiju BiH do 2035. godine, te najavio nastavak aktivnosti na daljem jačanju vladavine zakona na svim nivoima vlasti, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i na poboljšanjima u području poštivanja ljudskih prava.

U svom izlaganju Brkić je govorio o predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini, te izrazio očekivanja da će oni biti fer, otvoreni i transparentni, ali i o dobrim i stabilnim odnosima sa Rusijom, navodi se u saopštenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.