Bugajski: Makedonija bi mogla postati nova Republika Srpska

Vijesti 07. okt. 201809:22 > 09:23
Podijeli:
Izvor: 2BS Forum

Američki analitičar Janusz Bugajski ocijenio je da je Skoplje novo rusko uporište na Balkanu kao i da Kremlj računa na to da će Makedonija postati nova Republika Srpska.

“Ukoliko se blokira makedonski put ka zapadnim institucijama, nacionalne tenzije će porasti u cijelom regionu. Kremlj će uložiti dodatnu energiju da ugrozi krhka demokratska dostignuća na Zapadnom Balkanu, a EU i NATO će biti sve dalji”, kazao je američki analitičar.

Bugajski je za Pobjedu rekao da je niska izlaznost na referendumu dovela u pitanje sporazum sa Grčkom, ali i otvorena vrata NATO-a i EU.

“Ukoliko se sporazum ne podrži, zemlja će biti sve više izložena etničkoj radikalizaciji, regionalnoj nestabilnosti i miješanju Moskve. Jedini izlaz Zaeva može biti pozivanje na vanredne izbore u novembru, iako to samo po sebi predstavlja rizičan prijedlog s obzirom na to da su nacionalisti ohrabreni bojkotom referenduma”, rekao je on.

On dodaje i da ako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Kosova Hašim Tači postignu sporazum o promjeni granica, neki albanski lideri i na Kosovu i u Makedoniji mogu da vide šansu za dalju etničku homogenizaciju, povezivanje teritorije.

“Nacionalizam, separatizam će učiniti državu veoma podložnom uticajima Rusije. Moskva u Makedoniji vidi svoje uporište za borbu protiv NATO i EU. Kremlj može računati da bi Makedonija mogla da preraste u drugu Republiku Srpsku”, kazao je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.