Vlaisavljević o izboru Komšića za člana Predsjedništva BiH

Vijesti 11. okt 201816:38 > 16:58
N1

Sanja Vlaisavljević, direktorica Centra za kulturu dijaloga, za N1 komentarisala izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda. Istaknula je da se izbor Komšića na ovu funkciju ne može smatrati da građani žele imati jednog predsjednika države.

Za N1 je ukazala da u Bosni i Hercegovini postoje dva koncepta prema kojem bi trebalo izgledati državno uređenje.

“Imamo dva koncepta. Jedan se odnosi na duh Dejtona i Ustava Bosne i Hercegovine koji govori o konstitutivnosti naroda. Drugi koncept je suprotstavljen prvom, a to je ideologija građanstva koja je idealan uzor i bilo bi sjajno da to Bosna i Hercegovina može dostići. Ali to se ne može ostvariti populizmom”, kazala je.

Prema njenim riječima, da bi Bosna i Hercegovina bila građanska država, nužno je mijenjati “slovo i duh Ustava”, te je dodala:

“Svi građani bi voljeli da Bosna i Hercegovina baštini principe drugih država, što uključuje i postojanje jednog predsjednika. Ali, jedno su želje i htjenja, a drugo je politička realnost. Da bi se ostvario identitet – Bosanac i Hercegovac, potrebno je mnogo koraka učiniti, a to se ne može postići ispraznom retorikom”.

Vlaisavljević je podsjetila da je Bosna i Hercegovina država konstitutivnih naroda i da se pokazalo da je u kantonima s većinski hrvatskim stanovništvom izabran drugi član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, a ne Komšić. Naglasila je da se Hrvatima u Bosni i Hercegovini mora osigurati “jednakopravnost” u cilju da izaberu svog političkog predstavnika u Predsjedništvu.

Na pitanje da li je izbor Komšića za člana Predsjedništva pokazatelj da građani žele imati jednog predsjednika, odgovorila je:

“Ne. Izbor Komšića se ne može smatrati da građani žele jednog predsjednika. Da je tako, svi bi glasovi otišli u ruke jednog čovjeka i došli bismo u ćorsokak. Ako težimo da Bosna i Hercegovina bude građanska, onda bi se to trebalo desiti kada nadiđemo podjele”.

Komentarisala je i veliki broj nevažećih glasačkih listića na ovogodišnjim Opštim izborima.

“Činjenica da Socijaldemokratska partija insistira na provjerama, očigledno govori da imaju jake razloge za to. Vidite, broj nevažećih lsiitća pokazuje da su to čitavi gradovi ljudi koji nisu znali popuniti jedan listić”, zaključila je Vlaisavljević u razgovoru za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.