Osman Topčagić je novi predsjednik Panevropske unije BiH

Vijesti 13. okt 201814:57 > 15:00
N1

Ogranak jedne od najstarijih evropskih organizacija u Bosni i Hercegovini, Panevropska unija, održala je izbornu i izvještajnu skupštinu na kojoj se posebno govorilo o evropskom putu BiH.

Odlukom Skupštine novi predsjednik je diplomata i bivši direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić.

Bosna i Hercegovina bi i u narednom periodu trebala više pažnje posvetiti evropskom putu i na to staviti težište nove vlasti poruka je sa ovog skupa.

Topčagić je pojasnio koliko je za Bosnu i Hercegovinu važno da ima Panevropsku uniju i koliko su važne evropske integracije za BiH.

“Ovo je organizacija koja u Bosni i Hercegovini djeluje još od 1994. godine. Profesor Franjo Topić je pokrenuo tu inicijativu, a okuplja sve one koji žele da podrže približavanje i pridruživanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji”, kazao je Topčagić.

Počasni predsjednik Panevropske Unije BiH Franjo Topić smatra da bi Evropska unija trebala napraviti iznimku kad je u pitanju naša zemlja.

“Bitno je da BiH što prije uđe u Evropsku uniju. Znamo da to nije lako. Ali mi imamo jednu drugu ideju, pomalo naivnu, da nas Unija uzme poprijeko kao što je uzela Bugarsku i Rumuniju, jer onda ćemo lakše rješavati ove naše probleme. Vidimo da jako teško ovdje rješavaju probleme domaći akteri”, kazao je.

Panevropska unija je najstarija organizacija koja zagovara jednistvo u Evropi, propagirajući mir, stabilnost i ekonomski razvoj, te da je čitava ideja lansirana još 1922 godine, poslije Prvog svjetskog rata i doprinijela osnivanju Vijeća Evrope i kasnije Evropske unije, pojasnio je Topčagić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.