Majdandžić za N1: Preteško je ikoga porediti s Hitlerom

Vijesti 15. okt 201818:01 > 18:47
N1

Dok se još broje glasovi nakon izbora u BiH, sabiraju se i nove reakcije na izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. Posljednja u nizu od Kardinala Puljića. On navodi i da je Hitler na zakonit način došao na vlast.

“U vrijeme 1945. zakon nam je oteo imovinu i uništio sve što je hrvatsko i inteligentno. Po zakonu smo bili protjerivani i po zakonu je i Hitler došao na vlast. No pitanje je kakav je taj zakon pod kojim se oduzimaju prava jednom narodu i želi ga se izbrisati da je tu živio, kao što se to želi Hrvatima u Bosni i Hercegovini”, rekao je kardinal Puljić u propovijedi na misi povodom 560. godišnjce prvog spomena općine Žepče.

Bilježimo reakciju Željko Komšića koji od uzoritog kardinala očekuje da se bavi uzvišenim i duhovnim stvarima, kao što je religija, umjesto politikom.

“Ako već pokazuje toliki interes za zločinačke likove kao što je Hitler i za povijest, onda mu savjetujem da čim prije ode u Jasenovac ili bar na tzv. Topolu užasa, koja se nalazi na bosanskohercegovačkoj strani i pokloni se sjenama nevinih, zaklanih, maljem ubijenih žrtava Hitlerovog ratnog druga, poglavnika Pavelića, i pomoli se za njihove duše. Na taj način bi napravio povijesni odmak od ustašluka i ustaških zločina, a koji se od njega očekuje kao od kardinala”, naglasio je Željko Komšić.

S druge strane Dragan Čović u propovijedi kardinala Puljića ne vidi ništa sporno, navodeći kako ne želi komentirati glas kardinala Puljića, ali je stava da su kardinalove riječi izvučene iz konteksta.

“On je dao jednu paralelu u općem procesu, a nikako vezujući za bilo čije ime, tako da to razdvojite i nemojte bar s moje strane da komentiram nešto što on nije kazao, jer ne želim ni ono što je kazao na poseban način komentiratri, dovoljno je on to prokomentirao”, istakao je Dragan Čović.

Poređenje današnjeg vremena i vlasti sa Hitlerovom, profesor Ivo Komšić smatra vrlo neprimjerenim.

“Prvo Hitler nije došao po zakonu na vlast, već je Hitler napravio državni udar i to bi svako iole obrazovan čovjek na svijetu trebao znati o čemu se radi. A porediti bilo koga danas u svijetu s Hitlerom je mislim potpuno neprimjereno i uvredljivo”, potcrtao je Ivo Komšić.

Iako se dosta pripadnika hrvatskog naroda osjeća preglasanim, zbog izbora Željka Komšića, u ovom slučaju treba govoriti o principu i načinu izbora članova Predsjedništva BiH umjesto o samom Komšiću, stav je fra Mirka Majdandžića.

“Ne kritizira se konkretni postupak, nego ispadne da se kritizira neki određeni čovjek. Preteško je ikoga uspoređivati s Hitlerom, to je malo prejako i mislim da ta slika nije dobra. Nezgodno je što ne možemo mi kada pričamo odvojiti jedan postupak od konkretne osobe, onda kritiziramo Komšića, umjesto postupak na koji je on izabran”, kazao je fra Mirko Majdandžić.

Dodaje ipak da bi se izbor Komšića mogao smatrati iskrenim kada bi ga i Bošnjaci prihvatili kao svog člana Predsjedništva. Fra Mirko smatra da ono što bi bilo najbolje jeste da član Predsjedništva BiH bude predstavnik svih građana, a ne samo jednog naroda, što u ovoj državi još uvijek prema Ustavu nije moguće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.