Gavrić-Hopić: Naš program pomaže djeci poplavljenih područja

Vijesti 04. mar 201509:27 > 09:35
N1

Više od 50 posto djece u Bosni i Hercegovini pogođeno je prošlogodišnjim katastrofalnim poplavama. O tome kako zaštiti djecu za vrijeme elementarnih nepogoda razgovarali smo s našom gošćom, Mirjanom Gavrić-Hopić, projekt menadžericom u World Visionu.

World Vision je osnivač modela “Kutak za djecu” koji za cilj ima da pomogne djeci poplavljenih područja koji su prošli kroz traumu.

Ovaj model se implementira i u drugim zemljama širom svijeta. Ljudi koji su bili uposleni i pokazali da žele raditi na ovom projektu su bili pioniri svoje vrste u tom području. Djeci je trebao neko ko će im pomoći da integrišu svoje iskustvo i da prevaziđu traumu i stresogene faktore“, kazala je Gavrić-Hopić.

Gavrić-Hopić je kazala da su šok i trauma kod djece ozbiljni problemi, ali da se mogu prevazići uz odgovarajući rad.

Djeca se oporavljaju kroz igru, učenje i podršku profeisonalaca koji im pružaju priliku da pričaju o tome šta se desilo. Ima djece koja su više izgubila i to se ne može riješiti kratkotrajnom intervencijom. Institucije na nivou lokalne zajednice su se angažovale i kod djece je vidljiv napredak i postaju aktivniji članovi društva“.

Također je kazala da postoje planovi za dalje aktivnosti i za dalji rad sa djecom.

Postoje planovi koji će se razvijati kroz škole i centre za socijalni rad. Ovo nam je veliko iskustvo i učenje kako da vidimo da naše akcione planove i mehanizme zaštite možemo da unaprijedimo. Kutak za djecu se pokazao kao primjer koji funkcioniše u praksi, što je najbitnije“, zaključila je Gavrić-Hopić.