Cero za N1: Kako riješiti probleme mostarskog Aluminija

Vijesti 18. okt 201812:32 > 12:43
N1

Muharem Cero, stručnjak za državnu imovinu, u razgovoru za N1 je pojasnio kako se može doći do rješenja problema mostarskog Aluminija.

Prema riječima uposlenika – situacija u ovoj firmi je previše kompleksna da bi se s njom mogli nositi ljudi koji su u Upravi, Nadzornom odboru i sami uposlenici.

U razgovoru za N1 Cero je pojasnio kako izbjeći potpuni krah ove firme. 

“Bosna i Hercegovina ima novčani fiskus, imovinski fiskus u pasivnom podbilansu. Struktura vlasništva Aluminija je 12 posto Republika Hrvatska, 44 FBiH i 44 neimenovani dioničari. U sanaciji trebaju svi suvlasnici da participiraju pri rješavanju nagomilanih dugova. Aktiviranje, odnosno skidanje zabrane raspolaganja i stavljanje bh. imovine pod bankovne hipoteke ili pak prodaju može poslužiti kao sanacija ne samo Aluminija, nego i drugih slučajeva koji su poljuljani”, kazao je u razgovoru za N1.

“U konkretnom slučaju Aluminija – s obzirom da Hrvatska ima interes, Federacija BiH ima interes, skidanje zabrane, odnosno korekcija rješenja o dopunama Zakona o državnoj imovini Republike Hrvatske je prilika da se imovina BiH stavlja pod bankovne hipoteke ili drugi način pretvara u novčani fiskus i da se ta sredstva namjenski usmjere za kreditiranje pod povoljnim uslovima, s ciljem rješavanja dubioza koje su nastale u Aluminiju”, kazao je Cero za N1.

On je istaknuo da je namjera da se u ovom trenutku u paketu zajedno sa Aluminijom rješi i pitanje pasivnog podbilansa.

“Aluminij je i kada je projektovan u privatizaciji, pasivni podbilans – upravo je dodjeljivan vladama entiteta sa namjerom da se saniraju i ekonomske i ratne štete u BiH”, kazao je.

U interesu je da radnici Aluminija prepoznaju gdje se nalazi njihov novac, novac Federacije BiH, kazao je Cero između ostalog za N1.

Postoje i druga rješenja.

“Razvojna banka FBiH da uzme u hipoteku, da se upiše u vlasničkim knjigama u Hrvatskoj, da se upiše vlasništvo Razvojne banke BiH – jer su ti krediti povoljniji od kredita komercijalnih banaka. Također, može se i kombinacijom Razvojne banke i dijelom komercijalnih banaka, i upisom vlasništva na imovini FBiH, da se koristi pretvaranje nenovčanog fiskusa u novčani fiskus, sa namjerom kreditiranja i očuvanja Aluminija”, kazao je Muharem Cero.

Za Aluminijeve pogone potrebna je struja, a zbog njene visoke cijene kao i skoka cijena sirovina na svjetskoj berzi, nisu je u mogućnosti redovno plaćati, što rezultira enormnim dugovima i blokadom isporuke.

Godinama ovo preduzeće trpi velike gubitke, a sada mu prijeti gašenje, jer trenutno duguje blizu 350 miliona KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.