Galić: Sve više se pogoršava situacija u USK

Vijesti 19. okt 201808:46 > 08:59
N1

Opštinski načelnici i gradonačelnici s područja USK objavili su saopštenje u kojem navode kako se traži zaustavljanje dolaska migranata na područje USK. Prilivom sve većeg broja migranata sigurnosna situacija se u USK sve više pogoršava kazala je za N1 portparolka MUP-a USK, Snežana Galić.

Osnovni zaključak kolegija načelnika i gradonačelnika jest da traže od institucija zaduženih za sigurnost, u prvom redu od MUP-a USK-a, odnosno od v.d. komesara policije da poduzmu sve što je u njihovoj moći, da potpuno zaustave dolazak migranata talgo vozom i autobusima u USK, da se ograniči slobodno kretanje lica u ilegalnom statusu, da se pojača prisustvo i stalne patrole pripadnika policije u svim dijelovima grada. Ukoliko nemaju kapaciteta, da u skladu sa zakonom hitno zatraže asistenciju Federalne uprave policije u provođenu tih aktivnosti, navodi se u saopćenju.

Portparolka MUP-a USK, Snežana Galić u izjavi za N1 je istakla da je od početka godine do današnjeg dana evidentirano  10500 ulazaka migranata na područje USK.

“Kada je u pitanju migrantska kriza koja je zahvatila područje USK od početka godine do današnjeg dana evidentirano je 10.500 ulazaka migranata na područje kantona. Najveći broj migranata je skoncentrisan u Đačkom domu omu u gradu Bihaću. Pretpostavljamo da se u Đačkom domu u Borićima gdje su smješteni migranti nalazi oko 1000 migranata a oko 2000 migranata je smješteno u gradu u privatnim objektima. U velikoj Kladuši se nalazi oko 4000 migranata i u hotelu Sedra je smješteno oko 400 migranata”, kazala je Galić.

Do pogoršanja sigurnosne situacije u USK došlo je posljednjih par mjeseci naglasila je Galić.

“Naravno da je došlo do pogoršanja sigurnosne situacije i to je posebno izraženo u posljednjih par mjeseci i na području grada Bihaća. Do sada su evidentirana 53 krivična djela koja su počinili migranti i uglavnom su oštećeni naši građani, građani grada Bihaća. Prilivom sve većeg broja migranata sigurnosna situacija se sve više pogoršava”, istakla je Galić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.